Ortadoğu'da neden şimdi gerginlik tırmanıyor?

Son günlerde Kudüs'te Filistinliler ile İsrail arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Peki çatışmaları kim neden amaçlıyor Netanyahu ne istiyor? Avrupa ‘suskunlar’ Birliği’nin niyeti sessizliğinden anlaşılmıyor!

Kudüs’teki çatışmaları Doğu Kudüs'te bazı Arap ailelerin evlerinin İsrailli yerleşimciler için boşaltılmak istenmesi ateşledi.

Hamas, İsrail'e roketli saldırı düzenlerken İsrail buna Gazze'ye hava saldırısıyla cevap verdi. Onlarca Filistinli Şehit olurken küçük çocukların İsrail’in işgalci askerleri tarafından hedef alınması tarihi kayıtlara bir kez daha geçti.

Avrupa ülkelerinin köşe yazarları olayların yarattığı uluslararası karmaşayı yorumluyor.

Netanyahu'nun güçsüzlüğü olayları tırmandırıyor

The Economist, İsrail başbakanının başka koşullarda durumu kontrol altına almak için çok daha fazlasını yapmış olacağını düşünüyor:

“Netanyahu yorgun, kafasında başka şeyler var. Son iki yılda yaptığı dört seçimin hiç birinden güçlü bir sonuç alamadı. Rakipleri Netanyahu'nun gücünü kıracak bir anlaşma yolunda. Bu da aleyhine açılan ve kısa süre önce tanıkların ifade vermeye başladığı yolsuzluk davasını belli bir çerçeve içinde tutabilme umudunu azaltıyor. Daha güçlü bir pozisyonda olsaydı muhtemelen daha fazlasını yapar, polise ve aşırı sağcı destekçilerine sınırlarını gösterirdi. Yakında bu yönde kararlar başka biri tarafından verilebilir.”

AB ve İtalya’nın sahte nakaratlar savurarak konunun onları ilgilendirmediğini sanması hata!

Ortadoğu uzmanı Alberto Negri, Il Manifesto'daki yazısında, Kudüs artık uluslararası bir krizin merkezi, diyor:

“Filistin tarafının gösterileri kutsal kentin merkezine ve diğer kentlere yayılınca, Arap ülkeleri üzerlerindeki ataleti attı. Ama işin ilginç tarafı, sadece Ürdün, İran ya da Tunus'un değil, ABD'nin de tepki vermesi. İtalya ve AB ise ya susuyor ya da 'iki tarafın şiddetine de hayır' diyen sahte nakaratına devam ediyor ... Biden henüz ne net bir tavır koydu ortaya, ne de selefi Trump'ın öfkeli kararlarını sorguladı. ... Ama ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi için İran'la diyalog başlattı ve İsrail Başbakanı Netanyahu'yu daldığı uykudan uyandırdı.”

İsrail'in yine zor durumda

Rzeczpospolita, Biden döneminde İsrail'in koşullarının değiştiğini düşünüyor:

“İsrail'in Trump dönemindeki kazanımları son gelişmelerden sonra sorgulanmaya başlandı. Sokağın hiddetinden korkan yeni Arap müttefikler de kendilerini öfkelenmek zorunda hissediyor. Hatta ABD hükümetinden bile eleştiriler geliyor. Önceki yıllara göre ılımlı ama önemli eleştiriler. Biden'ın ekibi, Demokratlar'daki solcu kanadın baskısı altında. Solcular ABD'nin Filistin hakları için mücadelede öncü bir rol üstlenmesini istiyor.”

“İki devletli çözüm yeniden masaya konmalı” masalı tekrarlanıyor!

Süddeutsche Zeitung, ABD hükümetinin Ortadoğu politikasını yeniden ayarlaması gerektiğini söylüyor:

“Donald Trump döneminde Netanyahu 'Büyük İsrail' hayallerini gerçekleştirebilmiş, Filistinliler ise geri adım atmama politikalarını pekiştirmişlerdi. Tarih bize gösteriyor ki, Kudüs'e barış ancak müzakerelerle gelir. ABD bu fırsatı iki devletli çözüm modelini yeniden canlandırmak için kullanmalı.”

Filistin Haberleri

Katil İsrail, Gazze'de hastanenin jeneratörünü bombaladı
Siyonistlerin Gazze'de bıraktığı konserveler 15 çocuğu zehirledi!
İşgal rejiminin UNRWA kısıtlamalarına karşı UAD'den alınacak görüş bağlayıcı olacak
Cenin kentindeki saldırılarda 2 günde 9 Filistinli şehit oldu
Göçe zorlanan Filistinlilerin çadırları su altında kaldı