Lancet dergisinde yayımlanan ve 15 yıl arayla toplanan verileri kapsayan araştırmaya göre, 1990'lı yıllarda Çin'de 40-79 yaş arası erkeklerin ölüm nedenleri arasında sigaranın payı yüzde 10'du. En son veriler, bu oranın yüzde 20'ye ulaştığını gösterdi.
“2010 Yılında 1 Milyon Erkek Tütün Tüketimi Nedeniyle Öldü”
Araştırmada, 2010 yılında tütün tüketimi nedeniyle 1 milyon erkeğin öldüğü, mevcut tüketim oranının önüne geçilmezse bu rakamın 2030'da 2 milyona ulaşacağı belirtildi.
Pekin Medikal Bilimler Akademisi'nden Liming Li, hızlı ve geniş kapsamlı önlemler alınmaması hâlinde erken yaştaki ölümlerin ciddi oranda artacağını söyledi. Çin'de bugün genç erkeklerin üçte ikisinin sigara içtiğini belirten Li, mevcût tablo değişmezse sigara tiryakilerinin yarısının tütünden öleceğini söyledi.
Çinli kadınlarda 1930'larda yüzde 10 olan sigara içme oranının 1960'larda yüzde 1'e düştüğü, son yıllarda ise tekrar tırmanışa geçtiği ifade edildi.
ABD de Alarm Veriyor
ABD Hastalık Önleme Merkezi verilerine göre yetişkin nüfusun yüzde 17,8'i sigara içiyor. 1990'da yüzde 25,5 olan bu oran düşmesine rağmen, bugün her 100 erkekten 20'sinin, her 100 kadından ise 15'inin sigara içtiği ve her 5 ölümden birinin sigaradan kaynaklandığı ifade edildi.
“Sigara Fiyatlarındaki Ciddi Artış Milyonların Sigarayı Bırakmasını Sağlar”
Araştırmada yer alan Oxford Üniversitesi'nden Sir Richard Peto, Çin'deki sigara tüketiminin sigara fiyatlarının çok az yükselmesiyle bağlantılı olduğunu belirterek, “Fiyatlardaki ciddi bir artış on milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir.” dedi.
Kaynak: Al Jazeera