Oklahomada bir garip oylama

ALİ SOYLU

Dünyanın ve Amerika'nın en hızlı yayılan dini olan İslam, ülke yöneticileri, hukukçular, sosyolog ve bilim adamlarından tutun da gazeteci, yazar ve televizyonculara kadar dikkatle takip ediliyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleriyle Amerika'da parlamento, hükümet ve mahallî idareler düzeyinde İslam ve Müslümanlar hakkında çeşitli tartışmalar ve bu tartışmalar sonunda (kendilerine göre) Müslümanlara yönelik çeşitli kısıtlamalar/tedbirler aldılar ve almaya devam ediyorlar.

Müslüman sayısının sadece 30 bin olduğu Amerika'nın Oklahoma eyaletinde gelecek ay yapılacak seçimlerde seçmenler "mahkemelerimiz yabancılara ve Müslümanlara uluslararası hukuk ve şeriat hukukuna göre uygulama yapmasınlar"a 'evet' ya da 'hayır' diye tercih yapacak. Yani bir nevi, sanki şeriat varmış da "kaldıralım mı?" diye sorulacak.

Mevcut durumda mahkemelerde geçerli olan eyalet yasaları yanında hâkimler uluslararası hukuku ve kişilerin dinsel inanışlarını da dikkate alıp karar verebiliyor. Yaklaşık 4 milyon nüfuslu Oklahoma, eyalet mahkemelerinin karar alma aşamasında uluslararası ve/veya şeriat hukukunu/yasalarını/kurallarını dikkate alma ya da bunlara göre karar verip veremeyeceğini belirlemek için sandık başına gidiyor. Eğer bu teklif yasalaşırsa yargıçların uluslararası hukuk ve şeriat hukukunu dikkate alarak karar vermesi yasaklanmış olacak.

"Eyaletimizi koruyalım" adlı anayasa değişikliği paketini hazırlayanlar bu yolla İslam'ın küresel hakimiyetini önceden engellemeyi amaçladıklarını belirtiyorlar. Yasa değişikliği teklifinde bulunan eyalet milletvekillerinden biri "Savaştayız, savaş halinde olmanın gereği de evimizi, bahçemizi, mahallemizi ve ülkemizi düşmana karşı korumaktır, Washington'daki hükümete eyaletimizi koruyacakları konusunda güvenmiyorum." diyor.

Yedi milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı Amerika, her geçen gün ayrımcılık sayılabilecek yeni uygulamalara sahne oluyor. FBI'ın "uçuş yasağı listesi-no fly list" ile 8 binden fazla Müslüman Amerikalıyı fişlemesi, güvenlik gerekçesiyle başörtülülerin polis olarak ya da hapishanede çalışamamaları, New York'taki İslam Kültür Merkezi ve cami yapımına karşı çıkılması ve Florida'daki Kur'an yakma girişiminden sonra sonucu Müslümanların aleyhine olacağı önceden belli olan böyle bir seçimin Oklahoma'ya da zarar vereceği, sağduyu sahibi Amerikalılar tarafından dillendiriliyor. Hukukçular, bu anayasa değişikliği teklifinin Oklahoma'da iş yapan 14 bin yabancı işletmenin ve bu işletmelerin binlerce çalışanını çok olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşıyorlar.

Hukukçu Profesör Krug, "Uluslararası ticaret, devamlı Amerika mahkemelerinin uluslararası hukuk kararlarına saygılı olduğuna inandı, eğer bu konuda bir değişiklik yapılırsa yabancı yatırımcılar Oklahoma'yı riskli bir eyalet olarak telakki edecekler." dedi. Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Profesörü Lea Brilmayer, "Bu yasa teklif edildiği gibi geçerse (ki hukukçular geçeceğine kesin gözüyle bakıyor) ve eyalet yasalarının federal yasalarla çelişki halinde olamayacağı için muhtemelen Federal Mahkeme yasa uygulanır uygulanmaz bunu geçerli saymayacaktır. Federal yasalara aykırı ilan edecektir." dedi.

Yapılan bir anketin sonuçlarına bakıldığında seçmenin % 49'u 'evet' diyecek. Yani yasanın geçmesi yönünde oy kullanacak, % 24 'hayır' diyecek ve % 27 seçmen de henüz karar vermiş değil. Böylece, yüzde 50 şartı aranmadığı için teklif yasalaşmış olacak.

Müslüman kanaat önderleri, böyle bir yasa teklifinin gereksiz olduğunu, şeriatın zamanla eyalet yasalarının yerine geçeceği endişesinin de yersiz olduğunu ifade etmeye çalışıyorlar. Müslüman cemaat liderleri, mevcut uygulama ile başörtülü kadınların rahat ehliyet, pasaport ve eğitim alabildikleri ve çalışabildiklerini, bu gibi uygulamaların insan hakları ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve bu haklardan dolayı şeriat hukukunun eyalet yasalarına dönüşeceği endişesinin de dayanaksız olduğunu ifade ediyorlar.

ZAMAN