OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalışma süresi bir yıl daha uzatıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 23 Ocak 2017 yılında kurulan Komisyon, “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar” tebliğinin yayınlanmasından sonra başvuru almaya başladı. 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan Komisyonun 33 aylık süre içerisinde toplam başvuruların yüzde 87’si hakkında karar verdiği, sonuçlanan başvurularda ret oranının %88,5 olduğu belirtiliyor.

Euronews Türkçe’ye konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Avukatı Sevinç Hocaoğulları, OHAL Komisyonu kararlarının anayasal hak ve güvenceyi ihlal eder nitelikte olduğu görüşünde.

Komisyonun verdiği kararları değerlendiren Hocaoğulları,” Hakkında takipsizlik veya beraat kararı verilmiş kişilerin dosyalarını inceleyen Komisyon başvuruyu “irtibat/iltisak” gerekçesiyle reddedebildi. Hukuki bir niteliği olmayan “kurum kanaati”, “istihbari bilgiler” ret kararına gerekçe olabildi” diyor.

“Ne kadar süreceği bilinmeyen bir belirsizlik yaşanıyor”

Başvurucuların savunma hakkını kullanamadıklarına dikkat çeken Hocaoğulları, “Komisyon ihraç edilen kişinin hiçbir şekilde müdahil olamadığı, kendisini savunamadığı, delil sunamadığı bir işleyişin sonunda karar veriyor. Komisyona başvuru yapanlar, haklarındaki işlem dosyasını bilmeden itirazlarını sundu. Kendilerini ifade edemediler, dosyalarını inceleyemediler, dosya kapsamındaki iddialara karşı savunmalarını sunamadılar” ifadelerini kullanıyor.

Komisyon kararıyla mesleğe geri dönen başvurucuların, yaşadığı hak ihlallerinin devam ettiğine dikkat çeken Hocaoğulları, ”Parasal haklar bakımından her iş kolunda farklı uygulama olsa da temelde ortaklaşan şey, görevine iade edilen kamu emekçisine temel ücretin faizsiz olarak ödenmesi. Manevi tazminat talep etmenin yolu ise kanun hükmü ile kapatıldı” diyerek sözlerini sürdürdü.

OHAL Komisyonunun görev süresine dair bir öngörülemezlik olduğu uyarısında bulunan Hocaoğulları, “Ne kadar süreceği bilinmeyen bir belirsizlik yaşanıyor. Bu süreçte çalışma, eğitim, seyahat hakkı gibi çok temel haklara yönelik ihlaller devam ediyor” diyor.

OHAL Komisyonunda incelemesi devam edenlerden biri de psikolojik danışman Murat Yıkılmaz. "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza attığı için Anadolu Üniversitesi’nden 2017’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Yıkılmaz,” 406 barış akademisyeninden hiçbirinin başvurusu sonuçlanmış değil. Ve bu matematiğe aykırı çünkü Komisyon işlerinin yüzde 70 veya yüzde 80‘inin bittiğini söylüyor. Ama bizde oran yüzde 0” diyor.

“Umarım yüzleri kızarır bundan”

Başvurusu üzerinden uzun bir süre geçtiğini vurgulayan Yıkılmaz, “Aslında adalet duygumuz sıfırlandı diyebiliriz. Dört yılda belki ‘hukuki bir yola başvurmuş olsaydık birinci basamak mahkemelerden çıkıp belki Bölge İdare Mahkemesinden de çıkıp Danıştay’da olabilirdi dosyamız. O yüzden OHAL Komisyonunun fonksiyonu ile ilgili özel bir şeyler söylemek gerekiyor” diye konuşuyor.

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu