Öğretmenler Okula Başörtüleriyle Girdi

Memur-Sen’in “12 Milyon 300 Bin İmzaya Hürmet, Kamuda Serbest Kıyafet” sloganı ile başlattığı eyleme büyük katılım oldu.

 81 il 957 ilçede kamu görevlileri yasağı fiilen delerek, başörtüleri ile işbaşı yaptı

Muhammet Erdoğan / Şükrü Macun – Akit

Memur-Sen’in, ‘12 Milyon 300 Bin İmzaya Hürmet Kamuda Serbest Kıyafet’ sloganı ile başlattığı sivil itaatsizlik eylemi büyük bir katılımla gerçekleşti.

Türkiye’nin dört bir tarafındaki yüz binlerce sendika üyesi iş yerlerine; başörtülü, kot pantolonlu, tıraşsız ve kravatsız giderek yasağın biran önce kalkması için çağrıda bulundu. Kamuda kıyafet özgürlüğü için toplanan 12 Milyon 300 bin imzanın ardından binlerce memurun da 82 model kıyafet yönetmeliğini yok sayarak serbest kıyafetle işe gitmesi ‘Anadolu’da mutabakat sağlandı’ yorumlarına neden oldu.

YÜZBİNLERCE MEMUR EYLEME KATILDI

Türkiye’nin en büyük sendikası olan Memur-Sen Konfederasyonu, dev bir eyleme daha imza attı. Kamuda kılık-kıyafet serbestisi için geçtiğimiz ay topladığı 12 Milyon 300 bin imza ile ülkenin en büyük imza kampanyasını gerçekleştiren sendika, şimdi de iş yerlerine serbest kıyafetle gitme eylemi yaptı. İmza kampanyasında olduğu ülkenin 81 il ve 957 ilçesinde gerçekleştiren eyleme yüzbinlerce sendika üyesi katıldı.

RESMİ TÖRENLERE BAŞÖRTÜLÜ KATILDILAR

Eylemden en çok memnun olan ise başörtülü memurlar oldu. Yıllar sonra başörtüleriyle özgür bir şekilde iş yerlerine giden memurlar, herhangi bir engellemeyle karşılaşmadı. Erkekler de eyleme yoğun ilgi gösterdi. Takım elbise yerine serbest kıyafetlerle iş yerlerine giden memurlar, kravat takmadı, spor ayakkabı giydi.

ANADOLU ÖZGÜRLÜĞE HAZIR

Memur-Sen öncülüğünde başlatılan serbest kıyafetlerle işe gitme eyleminde herhangi bir sorun yaşanmadı. Daha önce bazı kurum yöneticilerinin engellemeleriyle karşı karşıya kalan başörtülüler de herhangi bir engelleme ile karşılaşmadı. Eylemin başlama tarihinin Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümüne denk gelmesinden dolayı protokolde ilginç görüntüler yaşandı. Memurlar, resmi programlara da serbest kıyafetleriyle katıldı.

AĞRI: “KÜRESEL BİR GÜÇ OLMAMIZ İÇİN BU YASAKLARIN KALKMASI LAZIM”

Memur-Sen Ağrı İl Başkanı Süleyman Gümüşer, serbest kıyafetle pek çok memurun 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma programlarına katıldığını hatta protokolde yerlerini anladığını ifade etti. Türkiye’nin bu yasaktan bir an evvel kurtulması gerektiğini belirten Gümüşer, “Küresel dünyada güçlü bir Türkiye olabilmemiz için bu tür yasakları kaldırmamız gerekiyordu. Bizler bu anlamda elimizden geleni yaptık. Sıra siyasi iradededir” dedi. Yasaklar kalktığında nasıl bir tablonun oluşacağını sivil itiatsizlik eylemi ile gördüklerini belirten Gümüşer, “Demek ki yasaklar kaldırıldığında, insanlar özgür bırakıldığında dünyanın sonu gelmiyormuş. Bunu görmüş olduk” dedi.

İZMİR: “HİÇBİR SIKINTI YOK”

Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdürrahim Şenocak, “Başlattığımız sivil itaatsizlik eyleminde şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadı” dedi. Memur-Sen üyelerinin işlerine serbest kıyafetlerle gittiğini dile getiren Şenocak, olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Türkiye’nin artık bu tür tartışmaları geride bırakması gerektiğini belirten Şenocak, “Bize göre bu problem artık çözülmüştür” dedi.

ESKİŞEHİR: “BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI BU EYLEMLE BİRLİKTE TARİHE GÖMÜLDÜ”

Eğitim-Bir Sen 1 Nolu Eskişehir Şubesi Başkanı İsmail Altınkaynak: “Türkiye’nin yıllardır sancısını çektiği başörtüsü yasağı, bu eylemle birlikte artık tarihe gömüldü. Bundan sonra, Türkiye’ye darbe ürünü yasakları değil; eğitimde modernleşmeyi konuşacak. Toplum tüm kesimleri artık bu yasakların sona ermesi için hem fikirdi. 12 Milyon imza bunun bir kanıtı oldu”

MANİSA: “SIKINTI YOK, EYLEM DEVAM EDİYOR”

Eğitim-Bir Sen Manisa Şubesi Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu: “Meslektaşlarımız, sendika üyelerimiz serbest kıyafetleri ile okullarına ve işlerine gittiler. Başörtülüler, başörtülerini özgürce örttüler. Takım elbise giymek istemeyenler kot pantolon ve spor ayakkabılarıyla işlerine gittiler. Eyleme sendika üyelerimiz yoğun katılım gösterdi. Bizler de okullarda sendika üyelerimizi ziyaret ederek, yanlarında olduğumuzu ifade ettik. Herhangi bir sıkıntı yok. Eylemimiz devam ediyor.”

“BU YASAĞI TANIMIYORUZ”

Memur-Sen Ankara 1 nolu şube Başkanı Mustafa Kır ise, başörtüsü yasağı diye bir yasak tanımadıklarını söyleyerek, “Bunun hukuki bir dayanağı yok. Anayasayı ve kanunları değiştirebilen hükümet bu yönetmeliği de rahatça değiştirebilmeli. Bu yasak inşallah en kısa sürede değiştirilecek ve kamuoyu rahatlayacak” şeklinde konuştu.

BAŞÖRTÜSÜYLE DERSBAŞI

Yurdun dört bir yanında binlerce sendika üyesi öğretmen kamudaki görev yerlerinde başörtüleri ile işbaşı yaptı. Erkek çalışanlar ise tıraşsız ve kravatsız olarak işe gitti. Eylemciler, bu çağdışı yasağın bir an önce kalkması için çağrıda bulundu.

Memur Sendikaları Konfederasyonu’nun ülke genelinde başlattığı eylemle Bursa’da başörtülü öğretmenler, ‘Artık bu zulüm bitsin’ diyerek derslere başörtüyle girdi. ‘Hakkınızda soruşturma açılırsa ne yapacaksınız?’ sorusunu öğretmenler, “Gerekirse bedel ödeyeceğiz” diye cevapladı. Memur-Sen’in ülke genelinde başlattığı eylem kapsamında Küçükbalıklı Anaokulu Müdiresi Zeynep Altınok ve başörtülü öğretmen arkadaşları, Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü’nde eylem yaptı. Ardından Küçükbalıklı Anaokulu’na başörtüyle giren öğretmenler sınıflarda ders anlattı.

Memur-Sen Bursa Kadın kolları Başkanı ve Gürsu Sağlık Meslek Lisesi öğretmeni Özlem Tunç, “Yıllardır bize görülen zulmün son bulmasını istiyoruz. Artık başı açık veya kapalı ayrımının yapılmasını istemiyoruz. Başımdaki örtü dinim gereğidir, bu benim zekamı veya becerimi etkilemiyor. Bu tür yasağın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Memur-Sen olarak karar alındı ve bizler sendikal hakkımızı kullanacağız. Soruşturma açılırsa gerekirse bedelini ödemeye razıyız.” dedi.

Küçükbalıklı Anaokulu Müdiresi Zeynep Altınok ise artık ayrımcılığın son bulmasını istediklerini söyledi. Altınok, “İnsanları ‘başı açık veya kapalı, kravatlı, mini etekli’ diye ayırmalarını istemiyoruz. İnisiyatif alarak okulumda derslere giriyoruz. Benim okulumda mini etekli öğretmenim de var başörtülü de, kolu kısa giyen de var kolu uzun giyen de var. Burası demokratik bir ortam.” diye konuştu. Ardından öğretmenler başörtüyle ders anlattı.

EDİRNE’DE YASAĞA TEPKİ

Edirne’de de, Eğitim Bir-Sen’e üye bazı öğretmenler derslere serbest kıyafetle girdi.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Edirne İl Temsilcisi Erdinç Dalgıç, Edirne Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yaptığı açıklamada, kamuda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin sendika olarak dava, itiraz ve başvuru sürecini başlattıklarını söyledi. Dalgıç dava sürecinin tamamlanması ve karar alınana kadar eylemlerinin devam edeceğini kaydetti.

Edirne Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kimya Teknolojileri Öğretmeni Fatma Dalgıç da, Eğitim Bir-Sen’in kamuda serbest kıyafet kararını il genelinde kendisiyle birlikte bazı öğretmenlerin de uyguladığını söyledi.

Kamuda kıyafet yönetmeliğinin temel hak ve özgürlüklere dayandığını anlatan Dalgıç, “Çocuklarımızın eğitilmeye ihtiyacı var. Ama bizim kafalarımız öğretmen veya öğrenci olarak şekilcilikle uğraşmaya devam ederse bir yol kat edemeyeceğimizi düşünüyorum. Artık buna bir son vermek istiyoruz inşallah. Bundan sonra şekilcilikle değilde çocuklarımızın eğitimiyle uğraşmak istiyoruz’’ dedi.

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı