OECD: Pandemi nedeniyle ülkelerin vergi gelirinde büyük düşüş yaşanacak

OECD, üye ülkelerde vergi gelirlerinin Kovid-19 salgınından önce düştüğünü hatırlatarak özellikle tüketim vergisi olmak üzere ülkelerin vergi gelirlerinde bu yıl daha büyük düşüşlerin yaşanacağı yönünde uyarıda bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD), “Gelir İstatistikleri” raporunun 2020 versiyonu yayımlandı. Raporda, OECD genelinde vergi gelirlerinin 10 yıldır ilk kez 2019'da düştüğü kaydedildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19)salgınının ekonomik faaliyetleri ve tüketim vergisi gelirlerini düşürdüğüne dikkat çekilen raporda 2020'de çok daha büyük bir düşüşlerin beklendiğinin altı çizildi.

OECD'ye üye ülkelerin ortalama vergi gelirlerinin GSYH'ye oranı, 2018'deki yüzde 33,9'ye karşılık, 0,1 puanlık düşüşle, 2019'da yüzde 33,8’ye geriledi.

Örgüte üye ülkeler içinde geçen yıl vergi gelirinin GSYH'ye oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 46,3 ile Danimarka olurken, Meksika'da bu oran yüzde 16,5'te kaldı.

Türkiye’de vergi gelirlerinin GSYH'ye oranı ise 2018’de yüzde 24’ten 23,1’e geriledi

Bu oran Almanya’da yüzde 38,8, Fransa’da 45,4 olurken Türkiye’de 2018’de yüzde 24’ten 23,1’e geriledi.

Raporda, salgın tedbirlerinin devamında ekonomik faaliyet ve tüketimdeki keskin düşüşle birlikte birçok işletmenin kapanmak zorunda kalmasıyla; özellikle mal satın alımında ödenen dolaylı vergiler (tüketim vergileri) de de 2020'de vergi gelirlerinin büyük odanda etkileneceği kaydedildi

Raporda görüşlerine yer verilen OECD Vergi Politikası Merkezi Direktörü Pascal Saint-Amans, 2008 küresel finansal krizinden bu yana, OECD ülkelerinin vergi gelirlerinde istikrarlı bir artış eğilimi gördüklerini belirterek, “Bu eğilim ilk kez geçen yıl biraz azaldı. Kovid-19 etkisi daha belirgin hale gelmeye başladığında gelecek yıl çok daha keskin düşüşler görmeyi bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Saint-Amans, “Bir noktada, sağlık krizi geçtiğinde ve ekonomik toparlanma sürerken, hükümetlerin vergi sistemlerinin salgın sonrası ortamın zorluklarını karşılayıp karşılamadığını yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanlığı'ndan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Visa ve Mastercard'a rekabet soruşturması açıldı
İstanbul'da su fiyatlarına zam
Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 30 milyon 883 bini geçti
Arap Devletleri Ligine ihracat 40 milyar dolara ulaştı