Odadaki fil
Ceren Kenar / Türkiye
Karşımızda silah bırakmak istemeyen bir örgüt var.
Buna itiraz edebilecek olan var mı?
Devletle barış görüşmesi yaparken anlaşmanın ilk maddesini yerine getirmemiş, silahlı militanlarını sınır dışına çekmemiş, aksine şehirde silahlı milis grupları oluşturmuş, daha da fazla silahlanmış, devlet içi devlet yapısı oluşturmaya kalkmış bir örgüt yok diyebilen var mı?
Ateşkesi bölgesel dinamiklere göre bozabilen, bu kararı nedeniyle kimseye hesap vermek durumunda olmayan bir örgüt yok diyebilen var mı?
Kendi siyasi kanadından bile hazzetmeyen, gerektiği zamanlarda kendi siyasetçilerine darbevari operasyonlar yapabilen, patronun kim olduğunu hatırlatan bir örgüt var.
Buna itiraz edebilecek kişi var mı? Ortada somut veriler, gerçekler varken, bunun aksini söyleyebilecek aklı başında kimse var mı?
2015 yılında Türkiye'de silahlı mücadele ile siyaset yapmanın meşru olduğunu savunabilecek kimse var mı?
Muhtemelen yok.
Olmadığı için de PKK odadaki fil, herkesin gördüğü, farkında olduğu ama muhaliflerin çoğunun ismini bile zikretmediği bir fil.
Türkiye'nin bitmeyen seçim atmosferi içinde ateşkesin bozulmasını, çatışma ortamını, barış sürecinin mimarı olan Cumhurbaşkanına yıkmak bir analiz değil, bir siyasi tercih.
Fakat odadaki fil orada ve iktidarda hangi parti olursa olsun, orada olmaya devam edecek.
Türkiye kamuoyu asıl soruna odaklanmak yerine, kendine sembolik düşmanlar oluşturan bir siyaset anlayışını çok gördü.
Örneğin bir kültür savaşını, demokrasi ve özgürlük sorununu, ekonomik eşitsizliği, hızlı şehirleşmenin sancılarını es geçip, tüm bu sorunları irtica kategorisinde değerlendirip, hayali düşmanlar ile mücadele etmekte on yıllarca direnen bir siyaset anlayışı etkisini hiç yitirmedi.
Bugünün muhalefeti ise bu paradigmanın devamı.
Türkiye'nin en çetrefilli sorunlarını bir siyasetçiye bağlamak, o siyasetçinin temsil ettiği şeyi irdelememek, Erdoğan nefretini siyaset sanmak muhalefetin özünü oluşturuyor.
Oysaki odada bir fil var.
Ve o fil silahlı. Ve o fil silah bırakmak istemiyor.
Türkiye demokrasisinin gelişimi, ekonomik ilerlemesi, güvenliğinin sağlanması ise o filin silah bırakmasından geçiyor.
Lakin Türkiye entelijansiyasının ve muhalefetinin gündeminde filin nasıl silah bırakacağına dair fikir üretmek yer almıyor...