Obama'nın İsrail Kararı ABD'yi Karıştırdı!

Amerikan havayolu şirketlerine getirilen İsrail'e uçuş yasağına ABD'deki bazı çevreler tepki gösterdi.

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) Amerikan havayolu şirketlerine İsrail'e uçuş yasağı getirmesi, ABD'deki bazı çevrelerde tepki topladı.

Ülkede özellikle bazı Cumhuriyetçi isimler ve Yahudi lobisinin, karara sert eleştiriler yönelttikleri gözleniyor. Bir Cumhuriyetçi senatör, ABD Başkanı Barack Obama'yı İsrail'e "ekonomik boykot" uygulamakla suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise senatörün açıklamasını "saçma ve kırıcı" olarak niteledi.  

YASAK KALDIRILDI

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Amerikan havayolu şirketlerinin İsrail'e uçuş yasağını kaldırdı.

FAA'den yapılan açıklamada, yasağın yerel saatle 23.45 (TSİ 06.45) itibarıyla kaldırıldığı duyuruldu. Açıklamada, yasağın kaldırılması kararının, İsrail'deki güvenlik durumunun değerlendirilmesi ve İsrail hükümetinin sivil havacılığa yönelik riskleri azaltma yönünde almakta olduğu tedbirlerin gözden geçirilmesinin ardından alındığı belirtildi.

FAA'in açıklamasında, "kurumun, Ben Gurion Havalimanı etrafındaki çok akışkan durumu yakından gözlemeye devam edeceği ve gerek görüldüğü takdirde ilave adımları atacağı" kaydedildi. FAA önceki gün, güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayollarının İsrail'e uçmasını 24 saat süreyle yasaklamış, dün de yasağı 24 saat daha uzatmıştı. Yasaklama kararının, Ben Gurion Havaalanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına bir roketin isabet etmesinin ardından alındığı bildirilmişti. FAA'in yasağının ardından Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok uluslararası havayolu şirketi de aynı yolu takip ederek İsrail'e uçuşları askıya almıştı. FAA'in yasaklama kararı, Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz başta olmak üzere ABD'deki bazı çevrelerin ve İsrail hükümetinin sert eleştirilerine uğramıştı. 

OBAMA İSRAİL'E EKONOMİK BOYKOT UYGULUYOR

İsmi 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin olası adayları arasında geçen senatör Ted Cruz, oldukça sert suçlamalar ve tehditler içeren yazılı açıklama yayımlayarak, yasağın siyasi güdümlü olabileceği şüphesini dile getirdi. Cruz, ABD Başkanı Barack Obama'yı, İsrail'e "ekonomik boykot" uygulamak için, federal bir kurum olan FAA'yi kullanmakla suçladı. Açıklamasında, "Gerçekler şunu gösteriyor ki, Başkan Obama, bir federal düzenleyici kurumu, müttefikimizi kendi dış politika taleplerine boyun eğmeye zorlamak amacıyla, İsrail üzerinde ekonomik boykot başlatmak için kullandı" ifadesine yer veren Cruz, FAA'in kararıyla ilgili olarak, bunun siyasi bir güdümlü bir karar olup olmadığı sorusunu da içeren 5 soru sorarak, bu soruların tamamına yanıt almaması halinde Dışişleri Bakanlığı pozisyonlarına aday gösterilen isimlerin onaylanmasını Senato'da engelleyeceği tehdidini savurdu.
 
TEPKİSİNİ İSRAİL'E UÇARAK KOYDU

Yasağı eleştiren bir diğer isim New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg de tepkisini İsrail'e uçarak gösterdi.

İsrail havayolu şirketi El Al ile seyahat ederek, Amerikan havayolu şirketlerinin uçmasının yasak olduğu Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na inen Bloomberg, burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından karşılandı. Bloomberg, İsrail'e varışının ardından yaptığı açıklamada, "havaalanının güvenli olduğunu ve buraya uçuşları durdurmanın İsrail'e zarar verirken, Hamas'ı ödüllendirdiğini" savundu. Bloomberg, ABD'nin kararını "aşırı tepki" olarak niteledi. ABD'deki en büyük Yahudi kuruluşu ve Kongre üzerinde önemli etkiye sahip AIPAC da, "Şu anda İsrail'e uçuşları yasaklayarak tümüyle yanlış mesaj vermenin zamanı değil" açıklamasında bulundu.

CRUZ'UN AÇIKLAMASI SAÇMA VE KIRICI 

Obama yönetimi ise İsrail'e uçuş yasağına getirilen tepkileri hiçbir şekilde haklı bulmuyor ve şiddetle reddediyor. Günlük brifinginde, Senatör Cruz'un açıklamasına ilişkin görüşü sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, açıklamayı "saçma ve kırıcı" olarak niteledi. FAA'in sorumluluklarını çok ciddiye alan bir kurum olduğunu ve kararlarını sadece Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetini gözeterek aldığını vurgulayan Harf, "Bunun tersini savunmak sadece saçmalık" ifadesini kullandı. Harf, yasağın siyasi bir karar olduğuna yönelik suçlamaları da "hiçbir şekilde doğru değil" diyerek reddetti. FAA önceki gün, güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayollarının İsrail'e uçmasını 24 saat süreyle yasaklamış ve yasağı dün de 24 saat süreyle daha uzatmıştı.

Yasaklama kararının, Ben Gurion Havaalanı'nın yaklaşık 1 mil (1,6 kilometre) yakınına bir roketin isabet etmesinin ardından alındığı bildirilmişti. FAA'nın yasağının ardından Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinden birçok uluslararası havayolu şirketi de aynı yolu takip ederek İsrail'e uçuşları askıya almıştı.

(İNTERNETHABER)

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı