“O Protestoya 35 Yıl Önce Karar Vermiştim”

Kenan Evren’in cenazesinde ‘hakımı helal etmiyorum’ diyen Yılma Durak’ın kızı, bu protesto için 35 yıl beklediğini söyledi. Durak, “Orada yalnız değildim. İdam edilen çocuklar da benimleydi” dedi.

Nevin Bilgin'in haberi:

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze töreninde hoca helallik istediğini “haram olsun” diye bağıran ve yaka paça gözaltına alınan 1980 öncesinde ülkücü camianın Doğu’nun Başbuğu olarak andığı Yılma Durak ve protesto eden eşi Lamia Durak STAR’a konuştu.

Lamia Durak, protesto kararını 35 yıl önce verdiğini belirterek, “Eğer Kenan Evren’den önce ölmezsem Allah’ım bana haram olsun diye bağırmayı nasip et diye dua ediyordum” dedi.12 Eylül darbesinin ardından yaşadıklarını anlatırken hatırlarken göz yaşlarına hakim olamayan Durak, “Oraya yalnız gitmedim aslında. Darağacında Kenen Evren’in astığı Pehlivanoğlu gibi gencecik fidanlarla birlikte gittim Oraya. Keşke Allah içimdeki onları dışarı gösterebilseydi” dedi.

Başkaları da olur diye ummuştum

Lamia Durak, cenaze törenine başkalarının da gelerek protoste edeceğini umduğunu ancak, hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Durak, Kenan Evren’in eşi Sekine Hanım’ın Köşk’e dahi çıkmadığını, 2 sene sonra da önce felç geçirip sonra öldüğünü belirterek, “Onun da eşinin yaptıklarına karşı olduğunu bu yüzden felç geçirdiği bilgisini sonradan öğrendim” dedi.

Oğlum henüz 21 günlüktü 

Lamia Durak, eşinin o günlerde işkence gördüğü ve alıp götürüldüğü günleri de gözyaşları içinde şöyle anlattı: “5 Eylül’de Erzurum’da doğum yaptım. 23 yaşındaydım. 3. çocuğumu doğurmuştum. Oğlum 21 günlükken eşimi alıp götürdüler. Kendisinden 3 ay haber alamadık. Erzurum’dan yeni doğan oğlumla ve annemle birlikte İstanbul’a giderken yolda eşimle ilgili haberi gördük. Haberde hastaneden kaçarken vurulduğu yazıyordu. İstanbul’a geldiğimizde yaşadığını öğrendik. Ağır işkence görüp hastaneye kaldırılmış. İşkence sırasında ölürse de kaçarken vuruldu ve öldü denilecekmiş. Boğazından karnının altına kadar alçıya alınmıştı. Tırnakları iltihap içindeydi. 38 numara olan ayakları 45 numaraya kadar büyümüştü. Sana ne yaptılar deyince, bana ‘şükret hayattayım’ dedi. Çocuğu kaldırıp koklamasını öpmesini sağladım.”

Çocuklarımı büyütemedim

Kendisini 12 Eylül’de Erzurum’da alındıktan sonra Harbiye’ye getirildiğini orada günlerce sorgulama adı altında işkence tabi tutulduğunu anlatan Yılma Durak ise, “Çocuklarımı büyütemedim. Oğlum yeni doğmuştu. Kızlarım çok küçüktü. En güzel zamanlarında 4 yıl onları koklayamadım bile. Açık görüş bile yapamadık” dedi. Durak, tabutluk ve hücre adı altında 4 yıl tek başına kaldığını belirterek, yapılan işkenceleri şöyle anlattı:

“Falaka hafif kalır. Çırılçıplak soyup vücudumun her organından elektrik veriyorlardı. Tırnaklarımız tırnaklıktan çıkmıştı. Kendileri de bu işlemler sırasında eğleniyorlardı. Türkeş gelip kurtarsın seni diyorlardı. 13. koğuşta solcularla birlikte kaldım. Dev-Sol’un beni ölüm listesine aldığı bilgisini verdiler. Ardından da hücreye koydular hep orada kaldım. Kenan Evren’in toprağı bol, ama rahmetten uzak olsun. Televizyon kanalında canlı yayında olmasaydım ben de protesto edecektim” dedi. 

STAR

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu