MGK kararlarının uygulanması olarak yansıtılan ve kamuoyunun gündeminde yer tutan Ömer Dinçer imzalı 2004 belgesinin dindar vatandaşları ve cemaatleri kontrolde tutma değil, önlerini açma amacını taşıdığı ve radikal gruplarla ilgili bazı tedbirleri içerdiği öğrenildi.
9 MADDELİK EYLEM PLANI
Hükümet, 2004'teki MGK kararlarının altını boşaltmak için aynı tarihte 9 maddelik ek eylem planını devreye soktu. Ömer Dinçer imzalı 28 Ekim 2004 tarihli "Dini Motifli Terör Örgütleri ve Radikal Gruplara Yönelik Mücadele Stratejisi" başlıklı eylem planıyla mütedeyyin vatandaşlar 28 Şubat'ta başlayan uygulamaların hedefi olmaktan çıkarıldı. Belge, İslam'da terörizmin asla yer bulamayacağının etkili bir şekilde anlatılması ile dünya ve ülke kamuoyunun bu yönde aydınlatılmasını amaçlıyor.
İşte Sabah gazetesinde yayınlanan o plandaki maddeler:
TOPLUM AYDINLATILSIN: İslamiyet'in terörizme, intihar türü eylemlere ve masum insanları öldürmeye kadar varan şiddet hareketlerine izin vermediği, bu tür şiddet hareketlerinin İslam'da yerinin bulunmadığı konusunda toplumun aydınlatılması.
İLAHİYATLARA ULUSLARARASI ETKİNLİK: Dünyada bazı dini merkez ve dini eğitim kurumlarına yurdumuzdan çok sayıda öğrencinin gitmesini engellenmek maksadıyla, ülkemizde mevcut ilahiyat fakültelerinden biri veya birkaçının uluslararası etkinliğe sahip bir yapıya kavuşturulması.
ARAŞTIRMALAR YAPILSIN: Bu konuda, üniversite mensupları tarafından din, sosyoloji ve felsefe alanlarında araştırmalar yapılması; üniversitelerde yaptırılan yüksek lisans ve doktora ya da araştırmaların bu konulara yoğunlaşması.
DİNİ PLATFORMDA SEVİYELİ TARTIŞMA: Şiddete referans olan dini hususların dini ve ilmi açılardan tartışmaya açılarak bu konularda toplumun aydınlatılması; bu tartışmaların tamamen ilmi, dini platformlarda ve seviyeli bir şekilde yapılması.
ÇATIŞMALAR ÖNLENSİN: Dünyada meydana gelen ve terörizmi körükleyen siyasi gelişmelerin, gerginlik ve çatışmaların önlenmesi hususunda çalışma yapılmasının uluslararası görüşmelerde gündemde tutulması.
EHLİYETLİ KİŞİLER TV'DE ANLATSIN: Toplumun aydınlatılması maksadıyla TRT kanallarında Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilen saatlerin dışında, izlenme oranlarının yüksek olduğu zamanlarda da program yapılması. Bu programlara çıkacak kişilerin ehliyetli kişiler olması. Yurt dışındaki bütün resmi görevlilerin vatandaşlarımızı radikal dini akımların etkisinden kurtaracak çalışmalara aktif olarak katılması.
RADİKAL HUSUSLARI ÇÜRÜTÜN: Dini eğitim yapan kurumlar ile istihbarat birimlerinin, "Selefi akım mensuplarının ve Selefi çizgi başta olmak üzere yurtdışı kaynaklı radikal anlayışları" referans alan dinsel motifli terör örgütleri ile radikal grupların propaganda çalışmalarında kullandıkları argümanları tespit etmeleri. Bu tespitlerin birleştirilerek ilgili kurumlara iletilmesi ve bu grupların ileri sürdükleri hususları çürütecek karşı görüşlerin geliştirilmesi.
İNANÇ ÇEŞİTLİLİĞİNİ DİKKATE ALARAK DİYALOG KURUN: Radikal dini grupların nispeten daha etkili oldukları bölgelere tayin edilecek görevlilerin seçiminde özel bir dikkat gösterilmesi. Bilhassa sosyokültürel farklılıkların bulunduğu yerlerdeki dini görevlilerin vatandaşlarla ilişkilerinde ve dini yorumlamalarında, inanç çeşitliliğini göz önünde bulundurarak halk ile diyaloglarını devam ettirmeleri.
DİNDAR VATANDAŞI RENCİDE ETMEYİN: Kamu görevlilerinin beyanat ve yazışmalarında, yorumlarda, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edilmesinin veya dindar vatandaşların rencide edilmesinin önüne geçilmesi için kullanılacak terminolojinin hassasiyetle seçilmesi.