Nusra Cephesi BM Askerlerini Serbest Bıraktı (VİDEO)

Al Jazeera kaynaklarına göre, Golan Tepeleri'nde iki hafta önce Nusra Cephesi üyeleri tarafından kaçırılan Fijili askerler serbest bırakıldı.

Al Jazeera kaynaklarına göre, 28 Ağustos'ta Nusra Cephesi tarafından İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye tarafında kaçırılan 44 Fijili BM askeri serbest bırakıldı. 

Nusra Cephesi'nin çarşamba günü Twitter ve Youtube'da yayınladığı videoda, alıkonan askerler yakında serbest bırakılabileceklerini belirtmişlerdi.

Suriye güçleri ile savaşan muhalifler, 28 Ağustos Perşembe sabahı alıkoydukları BM Ateşkes Gözlem Misyonu'nda (UNDOF) görev yapan 44 Fijili askerin güvende olduğunu BM’ye bildirmişti. 

"BM Askerleri Rejim Anlaştılar"

El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ise askerleri "BM'nin, Suriye rejiminin halkına karşı yaptığı katliamları durdurmaması nedeniyle" alıkoyduklarını duyurdu. Askerlerin güvenli bir yerde tutuldukları ve durumlarının iyi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"UNDOF, dökülen Müslüman kanlarını görmezden geldi. Bunun yanında birçok kez rejim ile tampon bölge denilen yerlerde Müslümanları vurmasına kolaylık sağlanması amacıyla üstü kapalı anlaştı. BMGK, son olarak Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısıyla Nusra Cephesi'ne yaptırımlar uyguladı ve mücahitlere saldırmak için uluslararası hazırlıklarını tamamladı. BM askerlerinin alıkonulmasının bir sebebi de bu karar ve yaptırımlardır."

UNDOF, İsrail-Suriye sınırında

UNDOF, resmen savaş halinde olan İsrail ve Suriye arasındaki Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunuyor. Misyonda 31 Temmuz 2014 itibarıyla Fiji, İrlanda, Hindistan, Nepal, Hollanda ve Filipinlerden bin 223 Barış Gücü görevlisi bulunuyor. Avusturya, Japonya ve Hırvatistan, Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine UNDOF’a gönderdikleri askerleri geri çekmişti.

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te İsrail ve Suriye arasında yaşanan Yom Kippur Savaşı sonrası Suriye, bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. UNDOF, 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu.

AL JAZEERA TURK

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu