Suriye'de yaşanan trajedinin mağduru olan ve ekonomik zorluklar yaşayan halka yönelik düzenlenen ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasının, 30 Mart'ta yeni bir şekle dönüştürülmesine karar verildi.
İnsani Yardım Kuruluşları Platformu'nun düzenlediği ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasına ilişkin 3. İstişare ve Koordinasyon Toplantısı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Genel Merkezi'nde düzenlendi.
Toplantıda alınan kararlara göre, 30 Mart'tan itibaren Suriye'ye bir insani yardım koridoru açılması için dünya ölçeğinde kampanya başlatılacak.
Suriye'de insani yardım koridoru açılması için Birleşmiş Milletler'e (BM) devlet düzeyindeki girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine sivil inisiyatif hayata geçirilecek.
Bu çerçevede dünyadaki bütün sivil toplum kuruluşları, aktivistler, sosyal gruplarla iletişim kurularak, Suriye'ye yardım koridoru açılması yönünde kampanya başlatılacak. BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Birliği (AB), İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların önünde gösteriler yapılarak, duyarlılığı artıracak faaliyetler gerçekleştirilecek.
Toplantıda alınan ikinci karara göre, Türkiye'de oluşturulan İnsani Yardım Platformu'nun benzeri Dünya İnsani Yardım Platformu olarak kurulacak.
-19 milyon 123 bin 464 lira para toplandı-
AFAD Başkanı Fuat Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, bugün itibarıyla kamplarda 182 bin 900, kampların dışın da en az 100 bin Suriye vatandaşının bulunduğunu, toplamda ise 280-300 bin civarında Suriyeli'nin Türkiye'de misafir edildiğini bildirdi.
Oktay, kamplarda, en iyi hizmeti sunmaya çalıştıklarını, misafirperverlik anlamında en iyisini yapmaya özen gösterdiklerini dile getirerek, bunu yaparken de geri dönüşüm olarak hiçbir beklenti içerisinde olmadıklarını vurguladı.
Kampanya kapsamında bugüne kadar AFAD, Diyanet Vakfı ve Türk Kızılay'ı hesaplarında 19 milyon 123 bin 464 lira para toplandığını vurgulayan Oktay, uluslararası hukuk çerçevesinde, güvenlik boyutunu da ihlal etmeden, bu yardımı Suriye'de ihtiyacı olanlara ulaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.
-Kampanya 20 ülkede yürütülüyor-
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt da Suriye'deki bu sıkıntılı tablonun Türkiye'nin omzuna bir misyon yüklediğini söyledi.
Kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları olarak bu süreçte güzel bir sınav verdiklerine dikkati çeken Kurt, şöyle konuştu:
''1 Şubat tarihi itibarıyla bir ekmek, bir battaniye kampanyasının sivil toplum ekseninde ulaştığı rakam, 151 milyon lira civarındadır. Bu tabii çok sevindirici bir şey. Bu, sadece Türkiye genelinde ulusal boyuttaki bir kampanya değil, şu anda 20'yi aşkın ülkede Türkiye ile eş zamanlı olarak devam eden kampanyaya dönüştü. Kamunun siville el ele bu kampanyaya destek vermesine çok teşekkür ediyoruz.''
Türkiye'nin yaklaşık 300 bin Suriyeli'yi misafir ederken, uluslararası toplumun burada iyi bir sınav vermediğini işaret eden Kurt, ''Türkiye'nin bugün itibarıyla yaptığı yardım 700 milyon lira civarında ama Birleşmiş Milletler standartlarıyla buna bakılırsa 1,5 milyar doların üzerinde bir rakama tekamül ediyor. Bugüne kadar gelen uluslararası toplam yardımın 50 milyon lira civarında olduğunu düşünürsek, bizim burada Türk toplumu olarak üstlendiğimiz fedakarlığın hangi boyutlarda gerçekleştiğini daha güzel yorumlayabiliriz'' diye konuştu.
-Anadolu Ajansı'na teşekkür-
Fuat Oktay, konuşmaların ardından, toplantıya katılan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'e, Suriyelilere yönelik hizmetlerin dünyaya duyurulmasında gösterdiği gayretlerden dolayı Anadolu Ajansı'na teşekkür ettiklerini bildirdi.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt da kampanya haberlerini dünya ölçeğinde duyurduğu için Anadolu Ajansı'na teşekkür etti.
-Kampanya hakkında-
Resmi ve sivil yardım kuruluşlarca 27 Aralık 2012'de başlatılan ve 20 ülkenin de destek verdiği ''Kış Geldi... Suriye için Bir Ekmek Bir Battaniye'' kampanyası kapsamında, ağır şartlar altında yaşam mücadelesi veren Suriyeli vatandaşların başta temel gıdalar olmak üzere, günlük ekmek ve sıcak yemek, akaryakıt, ambulans, ilaç, sağlık malzemeleri, mobil sağlık hizmeti, giyim eşyası, battaniye ve barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik yardım çalışmaları yapılıyor. (aa)