Modern, dîne, dînî olanın belirleyiciliğine tahammül edemezken; modern sonrası, post-modernizm ise dînî algıyı dönüştürerek dinle sorunsuzmuş gibi görüntü vermektedir. Fakat bir şartla; din, ‘öteki’ üzerinde belirleme, tanımlama ve davet etme mahiyetinden sıyrılmalı; kendisini ‘hak’ diğerini ise ‘bâtıl’ olarak değerlendirmemelidir. Örtü üzerinden ‘çıplaklık’; yasak alan üzerinden ‘ayıp’, ‘edep’ gibi tanımlamalara gidildiğinde din, baskıcılık, radikallik hatta terörle birlikte anılır olacaktır.
Kendini özgürlük miti üzerinden tanımlayacak olan modern ve modern sonrası dönem; tüm günahlarının vebalinden, psikolojik baskısından ‘alenileşme’, ‘itiraf etme’ üzerinden kurduğu normalleştirmeyle kurtulmak istemektedir. İslâm’da günahtan uzak bir kamusal alan inşa edilmesi, günah söz konusu olduğundaysa ifşa edilmemesi, günaha şahit kılınmaması pişmanlık ve tevbekâr olmak açısından öncelenirken, post-modern anlayış ‘ifşa’, ‘itiraf’ ve ‘normalleşme’ sayesinde nereye varacağı bir türlü kestirilemeyen özgür, mahremiyetsiz alana davet etmektedir insanlığı. Bu alan, ahlâk kavramının yitirildiği, insanla hayatı arasına konulan tüm dengelerin yerli yerinden edildiği alışılmadık bir çelişkiler alanıdır.
Sosyal ağların hayatı sanal bir dünyada kuşattığı toplumda kamusalın tespiti zor ve zahmetli olacaktır. Nihayetinde özel alan kamusalın sınırları içinde kendine yer edinmeye çalışırken; kamusal otorite ürettiği araç ve gereçlerle hanelerin içine nüfuz ediyor. Mahremi anlamak bizim için kamusalın sınırlarını belirlemek olacaktır. Geçmişin basit bir özlemi şeklinde tezahür eden mahremiyet tartışmalarını bugüne taşımak bireyi dolayısıyla aileyi ve elbette ki toplumu konuşmaktır.
Nida Dergisi’nin sayfaları arasında ilgi uyandıran yazılar ve yazarlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Nurettin ÖZCAN
Mahremiyet Algısı Değişiyor mu
Altan Murat ÜNAL
Alev ERKİLET ile Söyleşi: Yunus POLAT
Kur’an’da Yahudilere Yapılan Tarihi Atıfları Doğru Anlamak
Hikmet ZEYVELİ
Cinler Şeytanlar ve Haber Hırsızlığı
Fatih BÜTÜN
Mahremiyet Nesneleştirir mi
Mücahid SAĞMAN
Aklın ve Felsefenin Epistemik ve Dilsel Mahremi
Mehmet ULUKÜTÜK
Abdurrahman ARSLAN ile
Röportaj: Fatih BÜTÜN
Zan
Hüseyin KARATAY
Erkekler Bu Dergiye Bakmasın Aman ne Ala ne Ala
Selma ELMAS
Tükenmekte Olan Yanımız
Muhammed T. ÇALIŞKAN
Mehmet Emin BABACAN İle Mahremiyet ve Sosyal Medya Üzerine Söyleşi: Mücahid Sağman
Kayıp Zaman
Mustafa DOĞAN
Müşrik Kasaplar
Ali YALÇIN
İrtibat İçin:
Tel. : 0 422 321 21 87
Web: nidadergisi.com
e-Mail: nida_dergisi@hotmail.com