Neyi değiştirmeyeceğini, değiştirmeyi teklif dahi edemeyeceğini hatırlattığınız için toplum size teşekkür mü etmeli?

“Birden alevlenip, niye çıktığını ya da neden sönümlendiğini bilemediğimiz bir Anayasa tartışmasında daha en azından ‘neyi değiştiremeyeceğimiz’ konusunda mutabık kalındı.”

HAKSÖZ-HABER

Yeni anayasa gündemini değerlendiren Osman Sert, “Birden alevlenip, niye çıktığını ya da neden sönümlendiğini bilemediğimiz bir Anayasa tartışmasında daha en azından ‘neyi değiştiremeyeceğimiz’ konusunda mutabık kalındı… Değiştirilemeyecek maddelerin neden değişmeyeceğini ya da içeriğinin ne olduğunu demokratik olgunlukla konuşmak ise en azından bugün bir konu olmaktan uzak.” diyor.

Muhtemelen seçime kadar anayasa konusunun gündemde kalacağını belirten Osman Sert, gerilimin odak noktasını teşkil eden ilk dört maddeye ilişkin olarak ise siyaset ve toplumun bunu sağlıklı şekilde tartışabilecek demokratik olgunluktan uzak olduğunu savunuyor.

“Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” denilen ilk dört maddeye ilişkin gerilim sürdükçe anayasa arayışında sonuç alınamayacağını belirten Osman Sert, “En azından ‘neyi değiştiremeyeceğimiz’ konusunda mutabık kalındı.” diyor.

Osman Sert’in Karar gazetesinde yayımlanan “Anayasayı tartışamama özgürlüğü” başlıklı yazısının (19 Eylül 2024) konuyla alakalı kısmı şöyle:


Türkiye kurucu metne rengini veren birçok maddeyi hukuken değiştirmeyi bir kenara bırakın bile sağlıklı şekilde tartışabilecek demokratik olgunluğa da uzak.

Yasalar yazıldıkları dönemden bağımsız olarak toplumun içinde bulunduğu siyasi ve psikolojik sürece göre yeni yorumlara açık olabilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin konumu gibi yoruma açık olmayacak başlıklarda bile gerilim yaşayan bir ülkede ilk dört madde gibi konulara geçebilecek ortamı beklemek mümkün değil.

Bu anlık tansiyonun ileriye doğru verdiği tek sahici mesaj özellikle önümüzdeki seçimlere kadar anayasa değişikliği tartışmalarının gündemdeki yerinin koruyacağı olabilir.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilk dört madde hakkındaki açıklaması ile “asıl tartışmamız gereken başlıklar var iken meselenin buraya çekilmesi iktidarın gündemini olumsuz etkiliyor” mesajı verdi.

Erdoğan da kendi isteği olan başkanlık sistemindeki revizyonların ilk dört madde gerilimi ile başlamasının ölü doğum anlamına geleceğinin farkında. O nedenle de meseleyi uzatmadan tartışmayı kapatmak niyetinde.

MHP ise Erdoğan’ın istedikleri de dahil olmak üzere Anayasa’ya dokundurmak niyetinde zaten değil.

Birden alevlenip, niye çıktığını ya da neden sönümlendiğini bilemediğimiz bir Anayasa tartışmasında daha en azından ‘neyi değiştiremeyeceğimiz’ konusunda mutabık kalındı.

Değiştirilemeyecek maddelerin neden değişmeyeceğini ya da içeriğinin ne olduğunu demokratik olgunlukla konuşmak ise en azından bugün bir konu olmaktan uzak.

Yorum Analiz Haberleri

"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye