Nepal İzlenimleri ve Müslümanların Durumu -3
Sabah saat 8’de bizi bekleyen araçlara binerek, Nepal’in Hindistan'a sınır olan Sunsari şehrinde yapımı tamamlanan Yetimhanenin açılışını gerçekleştirmek üzere yola çıkıyor ve yaklaşık 1 saat süren yolculuğumuz sonrası Sunsari şehrine ulaşıyoruz.
Bizi bekleyen kalabalık bir gruba selam vererek her biriyle teker teker tokalaşıyor, inşaatı tamamlanmış olan yetimhane önünde ayaküstü hasbihal ediyoruz.
Yetimhane Açılışı
İstanbuldan 3 kardeşin finanse ettiği yetimhanenin yapımına 2012 yılında başlanmış ve tamamlanarak kardeşlerin ismi verilmiş. Ali Ramazan Meryem Üstünsoy yetimhanesi, 2 katlı ve 75 kişilik bir yetimhane olup, halen 35 yetimi barındırıyor.
Açılış programını gerçekleştirmek üzere Yetimhane yanında bulunan üzeri çadırla kaplanmış seyyar anfiye geçtikten sonra, Sunsari Valisinin’de katıldığı program yaklaşık 1,5 saat sürdü. Dil bilmediğimden dolayı konuşmaların içeriğini anlayamadım ama, 3 yetimin söylediği ilahi, beni çok etkiledi.
Açılış kurdelesi Sansuri Valisinin eşliğinde kesilerek Yetimhane gezildi. Beraber olduğumuz arkadaşlarımız adak kurban bağışlarıyla geldiklerinden dolayı, buraya bağışlanmış olan adak kurbanlar bir gün öncesinde kesilerek, eti öğle yemeği olarak katılımcılara ikram edildi. Yemeğin ardından yetimlere kıyafet, oyuncak gibi hediyeler dağıtıldıktan sonra, buradaki programımız sona erdi.
Yetim Annelerinin Fedakârlığı
Yetimhanenin yaklaşık 100 metre uzağında bulunan Medrese bahçesine geçtikten sonra, burada toplanmış yetim anneleri için erzak dağıtımı yaptık. Bu esnada bu yetim anneleri içerisinde, 15 km mesafeden yürüyerek gelenlerin olduğu bilgisi verildi. Bu annelerin her biri, dağıtılan 25 kg pirinç ve yaklaşık 10-15 kg'luk kuru gıda malzemesini başları üzerinde taşıyarak götürdüler.
Sansuri bölgesinde Müslümanların nüfus oranı % 15-20 arasında imiş. Bulunduğumuz Medrese normal derslerin yanında, dini eğitimde veren bir okul. Nepal’daki tüm medreselerde öğrenciler, ilköğretimden sonra, kız erkek ayrı eğitim görüyorlar ve kız çocuklarının tamamı başörtülü.
İstanbul Güngören İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Nurettin Zengin'in yanında getirmiş olduğu futbol topu, hentbol topu ve hentbol filesini okul bahçesine kurduktan sonra şahit olduğumuz manzara hayli ilginçti. Adeta öğretmen ve öğrenciler için en anlamlı hediye bunlar oldu. Bir topun peşinde 50 - 100 öğrenci dakikalarca koşarken, hentbol oynayan öğretmenlerin neşeleri görülmeye değerdi.
Yetkililerle vedalaşarak buradan ayrıldık ve İHH'nın, inşaat aşamasında olan Mu’sab Bin Umeyr Yurdunu ziyaret etmek üzere, yaklaşık 1 saat sürecek yolculuğumuza başladık.