Neo-con’lar İçin Kısa Türkiye Siyaseti

Edelman ve New York Times gibi neo-con ‘değerlerin’ savunucuları Erdoğan’ı şeytanlaştırarak ABD’nin Türkiye’yi zayıflatmasını sağlayacak adımlar atmasını istiyorlar. Acaba niye?

Neo-con’lar için kısa Türkiye siyaseti

Etyen Mahçupyan / Akşam

New York Times 31 Ağustos nüshasında ‘editorial board’ imzasıyla bir Türkiye analizi ‘daha’ yayımladı. Bir süre önce de geçmişte Türkiye’de Büyükelçilik yapmış olan Eric Edelmann da benzer içerikte bir makale yazmıştı… Söylenen şey epeyce basit: 1- AKP lideri Erdoğan iktidarda kalmak için çaresizce çırpınıyor. 2- Bunun için Kürt ayrılıkçılısı olan PKK’ya savaş açmış durumda. 3- Çünkü Erdoğan aynı zamanda olası bir Kürt devletinin oluşmasından korkuyor. Nitekim PKK Suriye’de bu yönde ilerleme kaydederken, Kuzey Irak’ta da istikrarlı bir yönetim kuruldu. 4- IŞİD ile savaşıyor olması aldatıcı. Asıl hedefi Kürtler. Ve 5- Bu stratejinin asıl amacı otoriter rejimi sürdürmek. Bu argümanın sonunda ise tabii ki ABD yönetimine çok ‘değerli’ bir tavsiyede bulunuluyor: Erdoğan’ın PKK’ya askeri müdahalesini engelle, çünkü bu sonuçta IŞİD’e yarayacak…

 

Görünüşe bakılırsa Türkiye ‘skeptiklerinin’ yaratıcılık seviyesi epeyce düşmüş durumda. Yukarıdaki akıl yürütmede apaçık yanlış ve hatta saçma yanlar var. 1- AKP zaten iktidarda ve hiçbir seçimin bu partiyi iktidardan düşürecek bir sonuç üretme ihtimali yok. AKP Meclis’te çoğunluğu bazen sağlamasa da daha en az on yıl Türkiye’nin en büyük partisi olmayı sürdürecek ve rakipleriyle olan oy farkı nedeniyle de AKP’siz bir istikrarlı yönetim olmayacak. Eklemek gerek ki AKP’nin Erdoğan’la özdeşleştirilmesi de ya bu partiyi hiç tanımayanların ya da kendilerine basit bir gerçeklik arayanların niyetinden ibaret… 2- Savaşı başlatan hükümet değil PKK. 2015 yılının başından itibaren Çözüm Süreci’nin, ardından ateşkesin bittiğini deklare edip durmuşlardı. Seçimden sonra bu stratejiyi hayata geçirdiler ve bir dizi cinayetin ardından ‘Devrimci Halk Savaşı’ başlattılar. Hükümetin tepkisi ancak bundan sonra geldi. 3- AKP Suriye’de bir Kürt devletinin oluşmasından korkmadığı gibi, bunu istiyor da. Nitekim Barzani’ye verilen destek bunu gösteriyor. Ama AKP ve Türkiye Suriye’de bir PKK devleti kurulmasını istemiyor. 4- Dolayısıyla asıl hedef Kürtler değil, IŞİD’le birlikte PKK. Nihayet 5- Bu stratejinin amacı AKP’nin tanımladığı biçimiyle ülkenin çıkarlarını korumak. Bu konuda AKP ile anlaşamayan birçok Türkiye vatandaşı muhakkak ki var. Ama halkın birinci tercihi hala AKP ve ülke çıkarlarını belirleyecek olan da bu parti. Öte yandan Türkiye’deki rejimin bugün ‘özellikle’ otoriter olduğunu söylemek epeyce anlamsız. Hem bu ülkede rejim hep otoriter olduğu için, hem de AKP yönetimi altında çok daha ‘normalleştiği’ için…

 

New York Times’ın mantığı epeyce garip çalışıyor. Eğer Erdoğan diye biri gerçekten de hükümranlığını ilan edip otoriter bir rejim kurmuşsa ve bunu sürdürmek için durduk yere savaş çıkarıyorsa önümüzdeki seçimi kazanması mümkün mü? Hele tüm Batı dünyası bizleri uyarmak için böylesine‘samimiyetle’ çırpınırken…

 

Gerçek farklı yerde ama aynı basitlikte… Edelman ve New York Times gibi neo-con ‘değerlerin’savunucuları Erdoğan’ı şeytanlaştırarak ABD’nin Türkiye’yi zayıflatmasını sağlayacak adımlar atmasını istiyorlar. Acaba niye? Sebep neo-con dünyanın çok demokratik bir zihniyete sahip olması olabilir mi? Yoksa Ortadoğu dengesinde daha zayıf bir Türkiye’nin daha kolay manipüle edilebilir olmasına yönelik bir iştahı mı yansıtıyorlar? Yoksa daha zayıf bir Türkiye’nin bu bölgede başka bazı ülkelerin göreceli gücünü ve işlevini artıracağı hayalinin mi peşindeler?

 

Komplo teorisi üretmeye hiç gerek yok! Bence bütün bu yazılar yüksek neo-con demokratik değerlerin‘doğal’ sonucu.       

Yorum Analiz Haberleri

Düşmanlık tohumları eken ideolojilerden sıyrılıp kardeşlik zamanı
"Gazze okulu hayatı tekrar kuracak"
Eğlence modern insanın temel kaçış aracıdır...
Çözüm için temkinli ve umutlu bekleyiş...
PKK ve Kürt halkı ayrımını keskin bir şekilde ortaya koymak önemli...