NATO Kosovadaki Birlikleri Artırıyor

NATO, gerilimin tırmandığı Kosova'ya ek asker sevkediyor.

Kosova'nın bağımsızlık ilanını tanımayan Sırp kökenli grupların, Sırbistan'la sınır bölgesindeki geçişlere kurdukları barikatlarla yolları kapatmış olması bölgede tansiyonu yükseltti.

Etnik Sırpların, ağırlıklı olarak Arnavutların oluşturduğu hükümetin geçiş noktalarını kontrol altına almasını engellemeye çalıştıkları bildirildi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Bir NATO sözcüsü durumun kötüleşmekte olduğunun söylenemeyeceğini, ek güç sevkinin halihazırda ülkede bulunan NATO askerlerinin yükünü hafifletmeyi amaçladığını söyledi.

Hükümetin Arnavut kökenli polisleri Sırbistan'dan gelen mallara uygulanan yasağı uygulamak üzere sınır bölgesine sevketmesinin ardından düzenlenen eylemlerde sınırdaki güvenlik noktası yakılmış, Kosovalı bir polis ölmüştü.

Sınır bölgesinde daha önce Sırp kökenli görevliler bulunuyordu. Ancak hükümet, bu polislerin Sırbistan'dan ithalata göz yumduğundan kuşkulanıyor.

İthalat yasağı Sırbistan'ın Kosova'nın 2008'de ilan ettiği bağımsızlığı tanımaması ardından uygulanmaya başlanmıştı.

70'ten fazla ülke bağımsız Kosova'yı tanımış durumda.

Bundan daha fazla sayıda ülke ise bağımsızlık ilanını tanımış değil.

NATO'nun Kosova'daki 6 bin askerine ek olarak 600 Alman ve 100 Avusturyalı askerin sevkedileceği bildirildi.

Yaşananlar, Kosova'nın kuzeyindeki bölgelerin gerilime ne kadar açık olduğunu bir kez daha gösterdi.

Sırp nüfusunun yoğun olduğu Kosova'nın kuzeyiyle Sırbistan arasındaki sınır geçişleri, AB hukuk görev gücü EULEX'in kontrolü altındaydı.

Kosova'nın kuzeyinde yaklaşık 60 bin etnik Sırp yaşıyor.

Bu nüfus, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor ve Belgrad'a bağlılıklarını sürdürüyor.

Kosova anayasası, bu bölgeyi Kosova toprakları içinde gösterse de uygulamada bir yaptırım gücüne sahip bulunmuyor ve etnik Sırplar mevcut durumu değiştirmeye yönelik her tür girişime direniyor.

BBC 

Kosova Haberleri