Uzun şehirlerarası yolculuklarında otobüslerin namaz için durduklarını hepimiz biliriz. Bu hem yolcuların dinlenmesi, ihtiyaçlarını gidermeleri hem de namazlarını kılacaklar için bir fırsat olmakta. Yıllardır süregelen ve namaz kılan kılmayan herkesin alıştığı bir uygulama sanki yeni oluyormuş gibi gündeme getirildi.
Milliyet gazetesinde Samsun’dan yola çıkan Metro Turizm’e ait otobüsün akşam namazı için camii yanında durduğu, bazı yolcuların abdest alıp namaz kıldığı, sonrasında bazılarının da bu moladan rahatsız olup şikayet ettikleri, bu yüzden tartışma çıktığı şeklinde haber yayınlandı. Yolcuların namaz kılmak için avluda abdest almaları özellikle vurgulanmış haberde. Sanki abdest almadan namaz kılınıyormuş gibi. Yine topluca bir zikir ya da ayin yapıyorlarmış gibi bir hava estirilmek istenmiş. Haberde namaz kılan birden fazla yolcunun olduğu anlaşılıyor. Yani bir tek kişi keyfi olarak otobüsü durdurmamış. Kaldı ki tek bir kişinin namaz kılmak için durmasını rica etmesinde ve bunun diğer yolcular tarafından da kısa bir mola gibi değerlendirilmesi de abes bir şey değildir. Herhangi bir molada sanki sırf molayı talep eden otobüsün dışına çıkıyor ve diğer tüm yolcular otobüse kilitleniyor gibi bir hava estirilmeye çalışılıyor. Sanki yolcular 5 vakit namazı camide namaz kılmak istiyorlar. Ya da yolcuların camii takıntısı var ve mescitte namaz kılmak istemiyorlar.
Bildiğimiz gibi, namaz molası, rutin durulan mola yerlerine varmaya çok zaman var ve namaz vakti geçiyorsa talep edilmekte. Yoksa normalde durulan mola yerlerindeki mescitlerde yolcular namazlarını eda etmekte.
Metro Turizm yetkililerine şikayette bulunan bir yolcunun tahammülsüzlüğü abartılarak gündeme taşınmış. İşin ilginç tarafı Metro Turizm’in her zaman yaptığı bu olumlu uygulamayı sahiplenmemesi, bunun münferit bir uygulama olduğunu söylemesi ve hatta namaz için duran şoförün cezalandırılacağını söylemesidir. Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım'ın ise olayı farklı mecralara çekmeye çalışarak “Namaz talebi oluyordu, ama şimdi bir kesim bu işin üzerine gidiyor, durmadığınız zaman sorun çıkıyo.r” diyor. Devamla, bu nedenle Ulusoy firmasında önlem almak zorunda kaldıklarını, camiye gidilmesi için ısrar eden yolcu olursa otobüsten parası iade edilerek indirilmesini ya da bir sonraki otobüsle yolculuğunun devamının sağlanmasına karar verildiğini söylüyor.
İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı olaya bildiğimiz korkak, pısırık bir din görevlisi üslubu ile yaklaşmış. Namaz kılan yolcuların diğer yolcular üzerinde psikolojik baskı uygulaması varmış gibi bunun “hoş” bir durum olmadığını söylemiş. Asıl olanın, normal olanın vaktinde namaz kılmak olduğunu unutur gibi normal bir namaz kılma durumunu uçuk, münferit bir durum gibi göstermiş. Namazını bilinen şekli ile eda etme durumu varken hemen “Namazlarını kaza edebilirler!” ya da “Gözle namaz kılabilirler!” diye fetva vermekte.
Namaz kılmak birilerinden lütfedilip izin alınacak bir ibadet değildir. Yolculuk gibi durumlarda bir Müslüman namazını zamanında kılmak için fırsatları değerlendirir. Namaz kılmak için yer ve zaman istemek isteyen için bir aşağılanma nedeni olamaz. Bu isteğe olanakları çerçevesinde olumlu yanıt vermek cezalandırılması gereken bir davranış da değildir. Namaz kılmak isteyen yolcular için mola zamanlarını namazla-mola denk gelecek şekilde ayarlayan otobüs firmalarını da tebrik etmek gerekiyor. Namaz kılanlar için mola veren şoförlerini cezalandırmak isteyen, bunu “irticai bir faaliyet” gibi gösteren, namaz kılmak isteyeni “otobüsten indirmek” gibi bir uygulamaları olan seyahat firmalarını ise kınıyoruz.
Konu ile ilgili Metro Turizm Müşteri Hizmetleri İletişim Formu’na düşüncelerinizi bildirebilirsiniz:
http://www.metroturizm.com.tr/musterihizmetleri.asp
Ayrıca Ulusoy Turizm’e de düşüncelerinizi musteri@ulusoy.com.tr mail adresini kullanarak iletebilirsiniz.