Myanmar darbecileri sivil itaatsizlik arttıkça Facebook'a erişimi engelliyor

Myanmarda Facebook'a ait olan ve protestoların organize edilmesi için kullanılan Instagram ve WhatsApp da kısıtlandı.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Myanmar ordusu, Aung San Suu Kyi’nin demokratik olarak seçilmiş hükümetini devirmesinin ardından muhalefet belirtilerini ortadan kaldırmaya çalışırarak Facebook’a erişimi engellemeye başladı.

Myanmar'daki en popüler iletişim araçlarından biri olan Facebook, yüzlerce sağlık çalışanının ordunun eylemlerini protesto etmek için Çarşamba günü yapmayı planladıkları gösterilerin organize edilmesi bahane edilerek engellendi.  Halkın bir kısmı da evlerinin pencere ve balkonlarından tencere tava çalarak protesto etme çağrısında bulunmuş, çağrıları da Facebook gibi sosyal medya araçları üzerinden gerçekleştirmişlerdi.

Myanmar İletişim ve Enformasyon Bakanlığı, Myanmar’daki 53 milyon kişinin yarısının kullandığı Facebook’un Pazar gününe kadar bloke edileceğini belirterek, insanların "sahte haberleri ve yanlış bilgileri" yaymak için ağı kullanarak "ülkenin istikrarını bozduğunu" iddia etti.

Facebook, kesintilerden haberdar olduğunu teyit ederken, dünya çapındaki internet kesintilerini izleyen NetBlocks, Myanmar'daki hizmet sağlayıcılarının da Facebook'a ait Instagram ve WhatsApp'a erişimi engellediğini veya kısıtladığını söyledi. Halk şuan için sosyal medyaya erişimi VPN’ler üzerinden sağlamaya çalışıyor.

Ordunun eylemleri engelleme girişimlerine rağmen protestolar ortaya çıkmaya devam ediyor. Perşembe günü, askeri darbeye karşı ilk sokak protestosu Mandalay şehrinde küçük bir grubun sloganlarıyla başladı: "Tutuklu liderlerimizi: Şimdi bırakın, Şimdi bırakın". Myanmar Now haber sitesinin bildirdiğine göre grup çevik kuvvet polisi tarafından dağıtıldı.

Çeviri Haberleri

Clarissa Ward'ın 'kurgulanmış' Suriye haberi CNN'in önyargısını bir kez daha ortaya çıkardı
Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!