Mustafa Kemal kimdir?

Abdurrahman Dilipak

Antep’te yaşanan olayları bir kaç gün sonra yazacağım.

Olay biraz daha netleşsin istiyorum. İlk bakışta son zamanlardaki olaylar İsrail ve Suriye’nin Türkiye’ye karşı örtülü bir savaşı gibi gözüküyor. Bu olaylar daha çok bir 6. kol faaliyetini hatırlatıyor. Yangına körükle gidercesine ASALA’nın da ortaya çıkması ilginç. Bu tabloda Yunanistan eksik sanki.. Birileri düğmeye basmış ve “topyekun bir saldırı” söz konusu olabilir..

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik’te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleştirilmiş Kocacık Yörükleri’ndendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır. Milis subaylığı, evkaf katipliği ve kereste ticareti yapan Ali Rıza Efendi, 1871 yılında Zübeyde Hanım’la evlendi. Atatürk’ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü, sadece Makbule (Atadan) 1956 yılına değin yaşadı.

Fatih Bayhan’ın yeni çalışması ortalığı karıştıracak gibi görünüyor. Bize öğretilen kurgulanmış bir tarih olan resmi tarihi bir kenara bırakın şimdi. Bu tartışmaların ortaya çıkarttığı bir gerçek var: Gerçeği bilmiyoruz. Çünkü bu konuyu tartışmak bir şekilde yasaklanmış.

Yine bir başka gerçek: Resmi tarih gerçekleri yansıtmıyor.

Soru şu: Peki buna niçin gerek duyuldu? Bu kadar basit gerçekler bile böylesine manipüle edildiyse, tartışmalı bir çok konu ve siyasi gerçeklerin manipüle edilmiş olması da mümkün.

İddia o ki; Mustafa Kemal, Ali Rıza’dan olma, Zübeyde’den doğma değil.. Selanikli de değil. Malatyalı.. Akçadağ’dan, Çakıroğulları’ndan.. Yeğenleri de hâlâ hayatta..

TTK eski başkanı Yusuf Halaçoğlu’na göre “Kocacık Yörükleri’nden. Kocacık Yörükleri Konya ile Ankara bölgesinde yaşarlar.”

Bu aile daha sonra Balkanlar’a göçmüş..

Bir başkasına göre, Selanik’e daha sonra gelmişler. Daha doğrusu Selanik bir eyaletin adı. Tırhala’dan Selanik merkezine göç etmişler..

İddialar bununla da sınırlı değil..

Mustafa Kemal’e benzerliğiyle dikkat çeken ve Zübeyde Hanım tarafından büyütülen Abdurrahim Tuncak hakkındaki, “Atatürk’ün oğlu” iddiaları her zaman gündemin gizli ajandasında yerini almaya devam etti. Adam Bursa’da sırları ile birlikte öldü gitti. Nasıl olup da geniş vakıf arazilerinin sahibi olduğu da kozmik bir sır olarak kaldı..

Fatih Bayhan’ın ulaştığı bilgilere göre, Zübeyde Hanım’ın eşkiya yolunu kesmiş, kaçırmış, Bir kaç gün sonra kurtarılabilmiş.. Dedikodu olmasın diye, çiftlikte çalışan Ali Rıza ile evlendirip Selanik’e göndermişler. Mustafa’nın babası, Malatya’da çeteler tarafından şehit edilince Ayşe Hanım, oğlunu alıp Selanik’e gidiyor. O da vefat edince Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım, küçük Mustafa’yı nüfusuna geçiriyor.” Hepsi bu kadar değil. Devamı da var. “Atatürk, 1931 yılında Malatya’ya gidince aileyi belediye hoparlöründen anons ettirmiş. Daha sonra da maaş bağlatmış. Atatürk’ün abisi Ömer de cephede şehit olunca maaş çocuklarına geçmiş. Halen de ödenmeye devam ediyormuş...”

Böylece “19 Mayıs 1881, Mustafa Kemal, Selanik’te doğdu” iddiasının gerçek olmadığı anlaşılıyor... İddiaya göre küçük Mustafa öğrenim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde öğrenime başladı, sonra babasının isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti. Bu sırada babasını kaybetti (1888). Bir süre Rapla Çiftliği’nde dayısının yanında kaldıktan sonra Selanik’e dönüp okulunu bitirdi. Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydoldu. Kısa bir süre sonra, 1893 yılında Askeri Rüştiye’ye girdi..

Şemsi Efendi Mektebi hikayesi 1927’lerde ortaya çıktı. Şemsi Efendi dedikleri, Abdulhamid’in Selanik sürgünü sırasında evinde ikamete mecbur edildiği Yahudi iş adamı Alatini Efendi’nin mali desteği ile, Kabbalistik inanç sahibi ailelerin çocuklarına dini eğitim vermek üzere açılan bir mektep. Kurucusu da Şemsi Efendi değil Şimon Zwi. Daha doğrusu Şemsi Efendi’nin gerçek adı Şimon Zwi. O da bir raw!

Şimdi size başka bir iddiayı aktarayım. Bayramdan bir gün once Sahip İhsan Tansuk isimli bir adam vefat etti. 35 yıldır Tayland Fahri Konsolosluğu yapmış. Türkiye Müslümanları Tayland’ı Patani Müslümanlarına yapılan zulümle bilirler.. Bu zat 96 yaşında hayata veda etti.. İddiaya göre Tansuk, Mustafa Kemal’in, baba bir anne farklı kardeşi idi..

İbrahim İhsan’ın oğlu olan Tansuk’un cenazesinin ardından bir kaç gazete küçük bir kaç haber, bir de Daruşşafaka Cemiyeti ile ALSTOM Grid’in 2 cenaze ilanı çıktı.. Ön adı “Saip” ve “Sahip” olarak, iki cenaze ilanında o da farklı yazılmış.. Daha once AEG-ETİ firmasında çalışmış..

Babası İbrahim İhsan Avusturya Macar İmparatorluğu ve Almanya’da devletin özel görevlerinde bulunmuş.. İbrahim İhsan’ın eşi de bir Almandı.. AEG ile oradan bir bağı olabilir ama ALSTOM Fransız..

Tansuk’la ilgili bilgiler bunlardan ibaret değil. Kim bu insanlar, nereden gelip, nereye gidiyorlar? Mustafa Kemal’in akrabaları neden ortaya çıkmazlar?.. Atadan, Atatür, Atasoy’lar kimler?..

Tansuk’un başka kardeşleri var mı idi? Ya da çocukları?.. Mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlamış ve Darüşşafaka Huzurevi’nde hayata veda etmiş. Peki, hatıraları, vasiyeti, özel eşyaları hiç bir şey bırakmadı mı geriye?

Bilenler konuşmalı. Türk Tarih Kurumu ve resmi makamlar ellerindeki bilgi ve belgeleri açıklamalı. Şu vasiyeti tartışmasına da artık bir son nokta konmalı. Bu arada bu “koruma kanunu” da artık kalkmalı.. Bu yasa orada durduğu sürece, bilgiye ulaşmak kolay değil.

Aslında İsmet Paşa’nın da çocukluğu, Mustafa Kemal’in çocukluğu gibi sisli.

En iyisi biz bu konuya yarın da devam edelim.

Selam ve dua ile..

YENİ AKİT