HAKSÖZ-HABER
Muş Akademi Derneğinin 11 Mayıs Cuma günü düzenlediği ve Muş Şoförler Odası konferans salonunda yapılan “Değişim ve Gençlik” konferansında Hamza Türkmen, ergenlik çağına bir tanım getirdi ve fıkıh ekollerinin “rüşd çağı” derken hangi yaş dönemini kastettiklerine dair değinilerde bulundu.
İnsanı harekete sevk eden temel saiklerin yemek içmek gibi zorunlu; beka ve mal edinme, soyunu devam ettirme ve cinsine ilgi ve tapınma-kutsama gibi temel eğilimler ve ihtiyaçlardan olduğunu söylen Türkmen, bu arzunun vahiy doğrultusunda şekillenmediği durumlarda insanların olgunluktan uzak bir şekilde şirk unsurları içeren bir yaklaşımla simgelere, resimlere, heykellere vs. yönelerek bu ihtiyacını gidermeye çalıştığını bunun da onlara dünyada ve ahirette hüsran getirdiğini ifade etti.
Gençlerin rol-modellere ihtiyacı olduğunu söyleyen Türkmen, bu anlamda peygamberlerin onlara güzel örnekler oluşturduğuna ve her peygamberin de döneminde “şehid” (vahyin tanıklığını yapan kişi) olduğuna dikkati çekti.
Genç insanın hayatı anlamlandırmaya adım atarken yuvasından yeni uçmaya çalışan kuş gibi çok dikkatli olduğunu belirten Türkmen, rüşd veya mükellefiyet yaşına adım atan her kişinin tahkik ederek, taklit ederek veya geçiştirerek hayatı anlamlandırmaya çalıştığından söz etti.
Değişim konusunda da Batılı paradigmanın kavramlarıyla İslam’ın kavram ve bakış açısının farklı olduğunu belirten Türkmen, Batı’da bireyin merkeze alındığını ve birçok bireyin farklı algılarını ilerlemeci bir anlayışla ele alan liberal, anarşist, komünist veya ulusalcı çevrelerin kendilerini devrimci olarak tanımladığını ifade etti. İslam’ın amacının ise fıtrat ve vahiyden kopan, uzaklaşan birey ve toplumları tekrar köklü bir değişimle fıtratlarıyla ve vahiyle buluşturmak olduğunu ve bu çabalarda bulunanlara Kur’an’da muslihun dendiğini söyleyen Türkmen, bu bağlamda devrimci kavramının ödünç bir kavram olarak ıslah kavramıyla temellendirilerek kullanılabileceğini ifade etti.
Yoğun ilgi gören program sorular bölümünün ardından sona erdi.