Turgut Özal Konferans Salonunda liseli gençlerin çabaları ile hazırlanan ve söyleşi, şiir okumaları ile ezgilerin yer aldığı programda gençler, Grup Yürüyüş’ün solisti Mehmet Ali Aslan’ı konuk ettiler.
Program, hafız Enes Kunduz’un Kuran tilavetiyle ve Ahmet Yasin Terziöz’ün okuduğu Kuran meali ile başladı. Özgür-Der Çorum Bşk. Murat İslam’ın selamlama konuşmasının ardından gençler adına Elif Gaye Kayabaşı’nın açılış konuşmasıyla devam edildi.
Çocukların ve gençlerin bizler için birer imtihan aracı ve onların geleceğimiz olduğunu, ebeveynler olarak onları iyi yetiştirmemiz gerektiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Murat İslam, rüşd çağına eren çocuklarımıza namaz, oruç gibi ibadetlerin yanı sıra, tesettür konusunda da bilinçlendirmek, tavsiyeleşmek ve yönlendirmek gerektiğini belirtti. Ayrıca; sosyal, kültürel ve kimlik olarak ciddi kuşatılmışlıklara maruz kalan gençlerle İslami kimlik temelli programlar, dersler ve etkinlikler yapılması gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Son olarak eğitim seminerleri, spor aktiviteleri, kamp programları ve müzik çalışmaları hakkında bilgiler vererek, kendi alternatifimizi hazırlamak zorunda olduğumuzun altını çizdi ve Özgür-Der olarak da bu gayret için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Asr suresine atıfta bulunarak sözlerine başlayan Elif Gaye Kayabaşı, çağımızın en büyük sorununun kimlik sorunu olduğunu vurgulayarak, varoluş gayemiz ve kimliğimizi cevaplayan soruların önemine değindi. Filistin’de sapan tutan ellere, Suriye’de direnenlere, Mısır zindanlarındaki yiğitlere, Myanmar’daki mazlumlara, Doğu Türkistan’da asimilasyona direnenlere selam eden Kayabaşı, direnen tüm ümmet coğrafyasının yanında olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
Özgür-Der tanıtım sinevizyonunun ardından, Mısır Adeviye Meydanı’nda, İhvan-ı Müslim’e yapılan darbede Muhammed El Biltaci’nin şehit olan kızı Esma için yazmış olduğu mektubu Hacer Hümeyra Koçak seslendirdi.
Duygulu anların yaşandığı şiir dinletisinden sonra Yusuf Pehlivan ve Sena Kekeç’in sorularıyla Grup Yürüyüş solisti Mehmet Ali Aslan’ın söyleşine geçildi.
Gençlerin temel problemleri, gelecek tasavvurları, İslami kimlik, bilim, sanat, edebiyat gibi konulara bakış gibi konuların ele alındığı söyleşi; Hz. Muhammed (AS) örnekliğinde gençliğin önemi ve yozlaştıran internet, sosyal medya kullanımı, arkadaş çevresi, tüketim toplumunun aşıladığı olumsuzlukları nasıl aşabiliriz ve nasıl bir gelecek hayalimiz olmalı soruları etrafında şekillendi.
Müslüman gencin hayatta ki gerçek amacının farkına varması gerektiğini hatırlatan Mehmet Ali Aslan, Hz. Muhammed (AS)’in mücadelesinden, gençlerle olan iletişim ve yüklediği sorumluluklarla ilgili örnekliklere değindi. Sanal ortamlar, bireysellik ve cahili kuşatmalara karşı gençlerin dikkatli olması ve bunun için mücadeleci bir tavır takınmaları gerektiğine vurgu yaptı. 28 Şubat’da haksızlıklara karşı şiir, hikâye, müzik gibi argümanlarla mücadele edildiğine değinen Aslan, gelecek tasavvuru olan gençlerin İslami kimlikleriyle bu araçları kullanmaları gerektiğini söyledi.
Söyleşinin ardından gelen istekler üzerine Mehmet Ali Aslan, bahar albümünden İskilipli Atıf Hoca ve Esma Biltaci’ye ithafen yazdığı “Kahır” ve “Esma” parçalarını seslendirdi.
Daha sonra Diyarbakır’da PKK/HDP’li katiller tarafından acımasızca şehit edilen Yasin Börü için Rümeysa Bayram “Yasin” adlı şiiri seslendirdi.
Program Özgür-Der Çorum Şb. lise gençliği tarafından kurulan Grup Tuva’nın sahne performansıyla devam etti. Ey Şehit, Milyonlarız Biz, Özgür Suriye, Çağlara ve Şehitler Ölmez parçalarını seslendiren Grup Tuva üyeleri Hamza Gökgöz ve Çağrı İslam, dinleyicilerin büyük beğenisini ve takdirini topladılar, Grup Yürüyüş solisti Mehmet Ali Aslan’dan tam not aldılar.
Program, Cihat Dilekçi’nin şanlı Suriye direnişini ve direnişin özgür çocuklarını ele alan Ali Emre’nin yazdığı "Özgür Suriye" şiirini seslendirmesiyle sona erdi.