Müslüman Coğrafyada İslami Hareketlerin Öğrettikleri Paneli

Özgür-Der, Bayrampaşa'da, Müslüman coğrafyalarda yer alan İslami hareketlerin ümmete neler kattığı konulu bir panel düzenledi.

Özgür-Der Bağcılar Temsilciliği, Yücel Çakmaklı Kültür Merkezi’nde düzenlediği programda İslam coğrafyasında yaşanan gelişmeleri İslami hareketler bağlamında ele aldı. Murat Ayar'ın sunuculuğunu yaptığı programın konuşmacıları Abdurrahman Dilipak, Turan Kışlakçı ve Hamza Türkmen idi. Program Kuran-ı Kerim ve Türkçe mealinin okunması ile başladı. Konuşmacılardan önce Bahattin Urlu kısa bir giriş konuşması yaptı.

İslami Ahlaka Sahip Müslümanlara İhtiyaç Var

Programın ilk konuşmacısı Abdurrahman Dilipak, insanların doğduğu yeri, ana-babalarını, cinsiyetlerini ve tenlerinin rengini kendilerinin seçemediğini vurgulayarak Müslümanların ırkçılık fitnesinden uzak durmaları ve kan ile coğrafyaya dayalı algılardan kendilerini kurtarmaları gerektiğini ifade etti. Dilipak, evrensel Müslüman karakterine ve ahlak anlayışına sahip Müslümanlara ihtiyaç olduğunu belirterek, yeryüzüne varis kılınan Müslümanların zaman ve mekâna şahitlik etmelerinin bir gereği olarak sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Konuşmasında 17 Aralık operasyonuna da değinen Dilipak, Müslümanların yeni bir uyanış hamlesi gerçekleştirdikleri için paralel devlet tarafından hükümete karşı bir operasyon başlatıldığını ve bütün Müslümanların hedef tahtasına oturtulmak istendiğini söyledi.

İslami Hareketleri Gençler Başlattı

Programın ikinci konuşmacısı Turan Kışlakçı, İslami hareketlerin öğrettiği bizlere birçok şey öğrettiğini ve bunların en önemlilerinden birisinin emperyalizme karşı mücadele olduğunu belirtti. Kışlakçı, İslami hareketlerin öğrettiği diğer bir önemli olayın da Filistin davasına sahip çıkmak olduğunu söyledi. Kışlakçı, İslami hareketleri başlatanların özellikle gençler olduğunu ifade ederek bu duruma örnek olarak Hasan el- Benna’nın 21 yaşında İhvan’ı, Mevdudi’nin ise 29 yaşında Cemaat-i İslami’yi kurmasını örnek gösterdi. Kışlakçı, Arap baharıyla birlikte öğrendiğimiz şeyin zalime karşı mücadele olduğunu ifade etti. Kışlakçı ayrıca Müslümanların ulus devlet anlayışından ve mezhepçilikten uzak durmaları ve Kuran’ın bize öğrettiği şekilde bütün insanlığa hitap etmeleri gerektiğini vurguladı. Kışlakçı, İslami hareketlerin öğrettiklerini anlayabilmemiz için tarihimizi iyi bilmemizin şart olduğunu belirtti.

İslami Hareketin Sabiteleri: Kur'an ve Mütevatir Sünnet

Programın son konuşmacısı Hamza Türkmen, yaptığı konuşmada, İslami hareketin, bozulan fıtri yapıyı yeniden vahiyle buluşturmanın bir adı olduğunu ifade etti. Türkmen, İslami hareketin sabiteleri olan yani Kuran’a ve peygamberin mütevatir sünnetine tabi olan, bunlara dayalı metodik ve stratejik çözümlemeleri, içtihadları olan ve ayrıca sürekliliği olan istişari temelli cemaatsel bir aktivite olduğunu belirtti. Türkmen “Son üç yıldır Müslüman coğrafyada yaşanan Ortadoğu intifadası, sadece Allah’a ve kendi irademize güvenerek bir kimlik oluşturmamız gerektiğini, birlikte iş yapabilme ve ittifak kurabilme hukukunun gerekliliğini bizlere göstermiştir” dedi. Türkmen, şu an yaşanan uyanış dalgasının merhaleci ve mücadeleyi mücadele içinde öğrenmeyi önceleyen ve de bedel ödemekten kaçınmayan bir özellik taşıdığını vurguladı.

Programda sahne alan Grup Yürüyüş, Müslüman coğrafyada yaşananları ezgilerle dile getirdi.

HAKSÖZ-HABER
Haber: Murat Yürükoğulları
Fotoğraf: M. Furkan Olgun

Foto galeri için tıklayınız...

Foto galeri için tıklayınız...

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi