Muş Üniversitesi Anemon’un Yeni Sayısını Yayınladı!

Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi periyodik yayınını sürdürüyor. Anemon’un 2. Cilt 2. Sayısında dikkat çekici makaleler yer almakta.

HAKSÖZ-HABER

2013 yılında yayınına başlanan ve yılda 2 kez yayınlanan Anemon dergisinin Aralık 2014 tarihini taşıyan son sayısıyla birlikte 2. Yılını tamamlamış bulunuyor. Derginin bu sayısında da ağırlıklı olarak Alparslan Üniversitesi kadrosundan isimlerce kaleme alınan inceleme-araştırma çalışmaları ve çeviriler dikkat çekmekte.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dalkılıç “Osman bin Affan’ın Halife Seçilmesi ve Seçim Şurasının Tarafsızlığı” başlıklı çalışmasında İslam tarihinin dönüm noktalarından birini oluşturacak bir konu olan hilafet tartışmalarına giden süreçte önemli bir eşik olan Hz. Osman’ın halifeliğe seçilmesi konusunu inceliyor.

Erzurum il Müftülüğünde görevli Esra Hacımüftüoğlu’nun “Kuran-ı Kerim’de İrşad Bağlamında ‘Mücadele’ Kavramının İncelenmesi” başlıklı çalışmasında Nahl suresinin 125. ayetini merkeze alarak “en güzel şekilde mücadele et” emri üzerinde durulmuş. Ve olumsuz özellikler taşıyan cedel kavramıyla, münazara kavramının karşılaştırılması yapılmış.

Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Kayacan ise “Türkiye’deki İnsan Hakları Örgütlerinin Kurani Referansları” başlıklı çalışmasında İslami kimlikli insan hakları örgütlerinin seküler nitelikli insan hakları kavramına nasıl yaklaştıklarını, kendi çerçevelerini nasıl çizdiklerini ve nerede ayrıştıklarını incelemiş.

Daha pek çok önemli çalışma içeren Anemon dergisinde dikkat çekici çeviriler de yer almakta. Bunlardan biri de Polonyalı akademisyen Paulina Niechciat’ın “Müslüman İran’da Zerdüşti Kimliğinin İnşası“ başlığını taşıyor. Mehmet Emin Sular ve Mehmet Salmazzem’in birlikte çevirdikleri bu makalesinde yazar İran’da halen oldukça küçük dini bir azınlık konumunda bulunan Zerdüşt toplumunun kendi kimliklerini yaşatmak ve takviye etmek için sürdürdükleri çabalara değiniyor. Makalede, İsna Aşeriye inancını devletin resmi mezhebi kimliği olarak tanıyan İran devlet yapısında farklı bir dini geleneğe dayanan Zerdüştlerin İran toplumunun ve devletinin asli unsuru oldukları iddialarını öne çıkarttıklarının da altı çiziliyor.

Dergiyle iletişime geçmek için Alparslan Üniversitesi’nin www.alparslan.edu.tr adresine müracaat edilebilir. 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu