Cevde, Mısır’ın ‘El Vatan’ gazetesine verdiği röportajda, istihbaratın Mursi’ye bir kere bile olsun doğru bilgi vermemesini, teşkilatın daha 90'lı yıllardan beri Mursi’nin ‘vatan haini ’ olduğunu bildiği gerekçesi ile savundu. Eski istihbarat yetkilisi, o dönemde istihbarat teşkilatına yeni atanan Rafet Şehata ile Şehata'nın Mursi karşısında yemin etmesinden sonra yaptığı konuşmasını kastederek kendine şunları dediğini aktardı:
"Yemin istihbaratı bağlamaz. O yüzden o yemini unut ve peşinden iki rekât namaz kılıp Allah'ta affını dile."
İlk açıklama değil
Cevde'nin itirafı, Mısır’daki darbe yönetiminin yetkililerinden bu yönde gelen ilk açıklama değil.
Mısırlı yetkililer daha önce, darbeyle devrilen Mursi’nin ‘vatanın çıkarına çalışmadığı’ gerekçesi ile onun verdiği emirleri yerine getirmediklerini dile getirmişti.
Mursi döneminde İçişleri Bakanlığı yapan ve Temmuz darbesinden sonra görevine devam eden Muhammed İbrahim, darbeden birkaç ay sonra yaptığı açıklamada, Mursi’nin emirlerini itaat etmediğini kabul etmişti.
Darbe sonrası İhvan'a büyük baskı
Mısır'da darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Müslüman Kardeşler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teşkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.
Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.
Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.
Tartışmalı seçimle cumhurbaşkanı seçilen darbe lideri Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biriyse, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.
Hükümet bütçe açığını gidermek için yeni vergiler getirdi. Sisi yönetimi elektriğe yüzde 7 ile 23 arasında değişen oranda zam yaptı. Daha sonra da sigaraya yüzde 40-120, içkiye yüzde 150-200 oranında yeni vergiler getiren bir kanun yayımlandı.
Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.
Kaynak: Al Jazeera