Mursi ve 14 ihvan üyesi hakkında "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etmek" suçlamasıyla açılan davanın 3'üncü duruşması, Kahire'deki Polis Akademisi'nde geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, İstihbarat ve Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan alınan, Başsavcılık tarafından, göstericilere yönelik saldırıların kanıtı olarak sunulan 50 adet fotoğraf ve 13 video gösterildi.
Mursi'ye 6 saniye konuşma izni
Duruşma sırasında, sanıkların savunma heyeti başkanlığı görevini yapan avukat Selim Avva'nın talebi üzerine mahkeme başkanı, sanıkların bulunduğu ses geçirmeyen cam kafesin mikrofonunu açtı. Mursi'nin, "İddianame hakkında konuşmak istiyorum. Namaz kılmak için oturuma ara verilsin" sözleri üzerine mahkeme başkanı, mikrofonu yeniden kapattı. Sadece 6 saniye süren konuşmanın ardından Mursi, daha sonra duruşma boyunca sessiz kaldı.
Mahkemede yetki tartışması
Duruşma sırasında "mahkemenin, halen Cumhurbaşkanı olan Mursi'yi yargılamaya yetkisi olmadığını" savunan Avva, "Resmi gazetede görevinden alındığına dair bir karar yayımlanmadığı için mahkemenin, Cumhurbaşkanını yargılama yetkisi yok. Anayasanın 159'uncu maddesine göre cumhurbaşkanı, Yargıtay'da ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı'nın idaresinde yapılan özel mahkeme dışında yargılanamaz. Hiçbir mahkeme yasal yolları aşamaz. Eğer aşarsa bu, meşru iktidara yönelik bir ihlal sayılır" dedi.
Biltaci: "Tecrit edilmiş durumdayız"
Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci de, ses geçirmeyen kafes içinde tutulmalarına tepki göstererek, savunma ekibini duruşmadan çekilmeye çağırdı. Savunma ekibiyle iletişim kurmalarının engellendiğine işaret eden Biltaci, "Biz burada tamamen tecrit dilmiş durumdayız. Siz bir vadide, biz başka vadideyiz" diye konuştu.
Delil olarak sunulan 13 video görüntüsünün detaylarına ulaşıldı
Duruşmada başsavcılığın mahkemeye sunduğu 34 video görüntüsünden 13'ü delil olarak gösterildi.
Başsavcılığın sunduğu ilk görüntüde, Mursi yandaşlarının askeri bir yürüyüşle ilerlediği ve "Kuvvet, azim ve iman, Mursi'nin adamları her yerde" şeklinde slogan attığı görülüyor.
İkinci görüntüde, Mursi yandaşı olduğu belirtilen bir kişi elindeki peynir kutusuyla görünüyor. Bu kişi Mursi döneminin muhalif siyasetçilerinden Muhammed el-Baradei hakkında "hain" ve "hepiniz hainsiniz, çürümüşsünüz" ifadesini kullanıyor.
Bir diğer görüntüde, Mursi yanlısı olduğu ifade edilen şahıs, İttihadiye Sarayı önündeki göstericilerden birini sorguya çekiyor ve ilk yardım çağrısında bulunan diğer kişi hakkında da "önce tedavisini yapar sonra da polise teslim ederiz" diyor.
Başka bir görüntüde, Mursi yandaşları, İtihadiye Sarayı önündeki göstericilere ait çadırları kaldırıyor, bir diğerinde vatandaşların İttihadiye önünde yaşananlar sebebiyle korku içinde oldukları gözleniyor. Başsavcılığın sunduğu görüntülerden bir diğerinde ise Mursi yandaşlarının İttihadiye önünde toplanmaya başladıkları, daha sonra da saldırıların başladığı, her yerde büyük bir yıkımın olduğu müzik eşliğinde gösteriliyor.
Mahkemede sunulan görüntüler arasında, Mursi yandaşları, Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi ile eski Dışişleri Bakanı Amr Musa'yı, baltacı adı verilen suç unsurlarını göndermekle ve Hıristiyanları da bu unsurlarla işbirliği yapmakla suçluyor. Son görüntüde ise Mursi karşıtlarına ateş açılıyor, taraflar arasında çatışmalar başlıyor.
Görüntülerin gösterimi sırasında savunma heyeti pek çok kez "videoların net olmadığı ya da üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığının bilinmediği" şeklinde itirazda bulundu.
Mursi'nin avukatı Selim el-Avva, müzik eşliğinde gösterilen bir görüntüye itiraz ederek, "Bu görüntülerin montaj olup olmadığını bilmiyoruz" dedi.
Mahkeme 4 Şubat'a ertelendi
"Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan bir heyetin, savcılığın suç delili olarak sunduğu CD'leri inceleyerek tarihinin, kaynağının ve değişikliğe uğrayıp uğramadığının kontrol edilmesi için" mahkeme 4 Şubat tarihine ertelendi.
Muhammed Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak bilinen "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etmek" suçlamasıyla hakkında açılan dava kapsamında 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak'a ertelenmişti. Mursi ve 14 kişi hakkında açılan davanın 8 Ocak'ta yapılan ikinci duruşmasında, "kötü hava koşulları" nedeniyle Mursi'nin tutuklu bulunduğu İskenderiye'deki Burcu'l-Arab Hapishanesi'nden başkent Kahire'ye getirilemediği ve duruşmanın 1 Şubat'a ertelendiği duyurulmuştu.
AA