Mursi’den şer ittifakları ne istiyor?

Osman Atalay

Mısır’da yaşanan devrim süreci devam ederken, Mübarek yanlılarının daha yeni, yeni devrimcilerle hesaplaşma sürecine girdiğini unutmamak lazım. Seçim sürecinde birçok adaylar yarıştı ve tahminler yapıldı, batının özellikle desteklediği Baradey, Amr Musa, liberal, Nasırcı, Mübarekçi, Hıristiyan birçok aday sandıktan çıkan halkın iradesine maalesef sabır ve saygı göstermediklerine şahit oluyoruz..

Arap devrimlerinin batıyı ürküten tek yanı, yeni gelecek olanların batı dünyası ile uyumu ve çıkar ilişkileri sorunu üzerine idi. Müslüman Kardeşlerin Arap devrimleri coğrafyasında sandıktan birinci ya da ikinci parti olarak çıkması, bölgede en çok İsrail’in güvenlik politikaları ve batının enerji öncelikli ulusal çıkarlarını endişelendirdi.

Mursi’nin Mübarek rejiminin ekonomik, siyasi, askeri, hukuki vesayet kalıntılarına yönelik çaba ve programlarına karşın Hem batı, hem de Mısır’ın liberal laik unsurları Müslüman Kardeşler’in potansiyeline karşı ortak bir cephe oluşturmaya başladıklarını görüyoruz.

Batı dünyası, yıllardır Arap ülkelerine demokrasi ve sandık sistemini dayatır durur, Mısır’da Tunus ve Libya’da ise sandıktan çıkan sonuçlara müdahale için her türlü provokatif eylemi desteklediklerine şahit oluyoruz.

Mursi, diktatör rejimin kalıntılarını silmeye çalışırken; bir yandan da Filistin sorununa yaklaşımı ile Arap dünyasında Mısır’ın liderlik algısını yeniden tesis etme gayreti içersinde olduğunu gözlemledik. Mursi özellikle İsrail’in son Gazze saldırılarında göstermiş olduğu diplomatik çaba ile hem Arapların hem de batı dünyasının dikkatini çekti.

Tahrir Meydanı’nda Mursi’ye karşı toplanan unsurların tamamen şer ittifakları olduğunu unutmamak lazım. Arap devrimlerinin bölgede bu gidişle İslam imparatorluğuna dönüşeceği endişelerinin özellikle İsrail tarafından 12 aydır dillendirilen bir itiraf olduğunu unutmayalım.

Tahrir’de toplanan, Mursi istifa diye bağıran liberal, Kıpti ve Mübarekçi taifesi, sandıktan Müslüman Kardeşler’in çıkmasına tahammül edemediler. Bunu açık yüreklilikle reddedemeyen şer ittifakı, maalesef bölgede diğer Arap krallıklarının istihbarat güçleri ile birlikte tertiplemeye kalktıkları çok çirkin ve tehlikeli bir oyuna katıldılar.

Mısır’ın Arap dünyasında etkili aktör olma potansiyeli ve Müslüman Kardeşler iktidarının gücünü kırmaya yönelik bölgesel bir tertip Tahrir’de şer ittifaklarını örgütlemeye çalışıyor.

Sandıkta halktan istediği desteği alamayan Mübarekçi, liberal, sol Kıpti ittifakı, utanmadan ordu desteği ve Mübarekçi yargı kalıntılarından Mursi’ye darbe yapmasını ve onu alma, bizi gör siyaseti ile hareket etmeleri bize bir ara Türkiye’deki cumhuriyetçi mitinglerini hatırlatıyor. Tahrir’de toplanan şer ittifakı, sadece İslamcıların iktidarda olmasını istemiyor… Ne kadar da Türkiye’ye benziyor..

YENİ AKİT