Mısır'da 3 Temmuz darbesiyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin demokratik seçimle başa geçen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin uluslararası savunma heyeti, ortaya çıkan ses kayıtlarının ardından uluslararası kuruluşlar ve BM'ye eski Cumhurbaşkanı’nın tutukluluk şartları hakkında inceleme başlatması çağrısında bulundu.
Savunma ekibi yaptığı açıklamada BM’ye bu anlamda resmen başvurulduğunu dile getirdi.
Mursi’nin savunma ekibi açıklamasında, ortaya çıkan ses kayıtlarının ordu içerisindeki yüksek rütbeli komutanların, Mursi’nin gözaltında tutulmasının hukuk dışı olduğunu gösteren itiraflarını içerdiğini ifade etti.
'Serbest bırakılmalı'
Eski Cumhurbaşkanı'nın savunma heyetinde bulunan Avukat Tayyib Ali, ‘Mısır Başsavcısı, Muhammed Mursi’yi hemen serbest bırakmalıdır’ dedi.
Tayyib Ali, ses kayıtlarının gerçekliği teyit edilirse, bunun Mısır’da askeri rejimin uyguladığı hileleri deşifre edeceğini söyledi. Ali, ‘Müvekkilimiz askeri darbe, ardından Hürriyet ve Adalet Partisi ile mensupları aleyhinde atılan tüm adımların yasal olmadığını sürekli olarak vurguladı. Sızan ses kayıtlarındaki türden, Mısır’da seçilen ilk sivil Cumhurbaşkanı’nın uzaklaştırılması için bir komplonun olup olmadığının öğrenilmesi için bağımsız bir tarafın en kısa zamanda tahkikat başlatması kaçınılmazdır’ ifadelerini kullandı.
'Askeri rejim güvenilir tahkikat yapamaz'
Muhammed Mursi’nin avukatlarından Rodney Dixon, konuya ilişkin şöyle konuştu: ‘Mısır askeri rejimi, darbeden sonra meydana gelen olaylarla ilgili güvenilir bir tahkikat yapma isteği ve gücüne sahip olmadığını kanıtlamıştır. Şu anda uluslararası toplumun Mısır askeri yönetimi altında hala sürmekte olan insan hakları ihlallerine bir son vermek için müdahalede bulunmalıdır.
Sızan ses kayıtları
Mısır’da muhaliflere bağlı Mukemmilin Televizyonu askeri darbe günlerinde generaller arasında yaşanan telefon kayıtlarını yayınlamıştı. Kayıtlarda darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi’nin tutulduğu ilk hapishane ile ilgili sahte belge düzenlendiği ortaya çıkmıştı.
Ses kayıtları şu anda Cumhurbaşkanı olan Abdülfettah Sisi'nin darbeye öncülük ettiği, savunma bakanı olduğu dönemde danışmanı olan Tümgeneral Memduh Şahin, Büro Müdürü Tümgeneral Abbas Kamil, Deniz Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Usame Cundi ve Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi’ye ait.
Savunma bakanıyken Sisi’nin bürosunda kaydedilen konuşmalarda, Mursi’nin tutulduğu yerin askeri birlik değil, İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir hapishane statüsüne sahip olması gerektiği ifade ediliyor.
Tümgeneral Memduh Şahin kayıtta, Mursi’nin tutulduğu binanın girişinin, askeri birlik olduğunun anlaşılmaması için ayrı bir yerden yapılması gerektiğini söylüyor.
Mursi’nin savunma heyeti talebiyle muayene edilmesi halinde bölgenin Deniz Kuvvetleri'ne ait özel bir hapishane olduğunun ortaya çıkacağı ve bunun kanunlara aykırı olduğu vurgulanıyor.
Darbenin geçmişi
Mısır’da Hüsnü Mübarek’e karşı başlatılan ayaklanmalar sonrası ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi kazanmıştı.
Mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve Müslüman Kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında ordu yönetime el koymuştu.
Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013 tarihinde darbeyle devrilmesinin ardından Mısır ordusu Müslüman Kardeşlerin önde gelen isimlerini tutukladı.
Şiddeti teşvik ettiği iddiasıyla tutuklananlar arasında teşkilatın lideri Muhammed Bedii de bulunuyor.
Mursi'nin yeniden cumhurbaşkanlığına getirilmesini talep eden ve aralarında çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesinin yer aldığı protesto gösterileri esnasında güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen yüzlerce kişi öldürüldü.
Eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, casusluk ve İttihadiye davalarından yargılanıyor. Mursi halen Askeri Tura Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.
Kaynak: Al Jazeera