Mülteciler tüm tehlikelere rağmen tekneyle Avrupa’ya gitmek istiyor

El Cezire’nin haberine göre denizdeki ölümlere rağmen, Tunus’un Sfax limanındaki mülteciler hala Avrupa'ya tekneyle ulaşmaya çalışmakta kararlılar.

Emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin ifsadıyla birçok ülkede göç sorunu şiddetle büyüyor. Yaşadıkları zorluklardan ölümü pahasına kurtulmak isteyen mustazaf ve mazlum insanlar güvensiz teknelerle denize açılmaya devam ediyorlar. Avrupa'da yaşayacakları ayrımcılıklarla ilgili henüz pek bilgi sahibi olmasalar da mevcut durum o denli zor ki, bir bilinmeze doğru tüm güçleriyle yol almak onlara ümit veriyor. El Cezire'nin haberi Tunus'taki bir liman kentinde Avrupa'ya tekneyle yasadışı yollarla gitmek isteyenlerin durumunu anlatıyor. 

Son altı ayda iki kez seyahat girişiminde bulunan 20'li yaşların ortasındaki Gambiyalı Muhammed Sowe, Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecileri bekleyen tehlikelere rağmen gitmek istediğini söylüyor.

Tunus'un Sfax limanından ilk kez seyahat etmeye çalıştığında, bindiği tekne Tunus sahil güvenliği tarafından durduruldu. İkinci denemesinde deniz, teknedeki yolcuların neredeyse canını alıyordu.

Al Jazeera'ya "Su yanlardan geliyordu" dedi ve dalgaların o kadar şiddetli olduğunu ekledi ki, mürettebatlı teknenin yolcuları dört saat boyunca 350 km’lik ilerlemeye rağmen geri dönmeye karar vermek zorunda kaldılar. Perşembe günü "Su tekneyi dolduruyordu, bu yüzden geri döndük" dedi.

Çarşamba günü Tunus açıklarında bir teknenin alabora olmasıyla ilgili haberler, göçmenlerin gece güvenlik için bir araya toplandığı Sfax çevresindeki açık alanlara yeni yeni duyuluyordu.

İtalyan devlet televizyonu RAI, kurtarılan ve Lampedusa adasına getirilen hayatta kalan dört kişiyi aktardı ve batık teknedeki diğer 41 yolcunun muhtemelen ölmüş olduğunu söyledi.

Hayatta kalanlara göre - Fildişi Sahili ve Gine'den iki erkek, bir kadın ve 13 yaşında bir erkek çocuk - kabaca monte edilmiş metal tekne ayrıldıktan kısa bir süre sonra su almaya başladı.

Altı saat boyunca yollarına devam ettikten sonra hayatta kalanlardan biri şöyle söyledi: "Birdenbire dev bir dalga tarafından alabora edildik."

Bu gemi enkazının haberi ve kendi korkunç deneyimi, Sowe'yi bir an önce Avrupa'ya yolculuk yapmak için tekrar denemekten caydırmaya yetmedi.

"Bunu yapmak zorundasın" dedi, üzerinde uyuduğu güneşten ağarmış toprak kareyi işaret ederek ve bazıları palalarla silahlanmış genç Tunuslu erkeklerin sürekli onu ve diğer mültecileri avladığını söyledi.

“Avrupa fırsatlar ülkesidir” dedi.

Kendi ülkelerinden kaçan ve şimdi Medine'nin arkasındaki halka açık parkın pisliğinde uyuyan diğer yüzlerce mülteci için, güvenli olmayan teknelerde gelecekte yapacakları yolculukların tehlikeleri, geçmişlerinin dehşetinin yanında sönük kalıyor.

İtalya İçişleri Bakanlığı'na göre, bu yıl 78.000'den fazla insan Kuzey Afrika'dan İtalya'ya geçti, bu geçen yılki toplamın iki katından fazla.

Tunus'tan 42.000'den fazla kişi ayrıldı. Orada solan bir ekonomi, Başkan Kais Saied'in Şubat ayında yaptığı bir konuşmanın tetiklediği ırkçı şiddet patlamasıyla birleşince , Avrupa'ya genellikle ölümcül olan mülteci göçüne aciliyet kattı.

Başkanın konuşmasının hemen ardından Tunus'u sarsan pogromların vahşeti kısmen yatışmış görünüyor.

Bununla birlikte, Sfax'ta, artan sayıda erkek, kadın ve çocuk gelmeye devam ettikçe, işsizlik yüksek olduğundan ve hükümet, şehri günlerce kendi çöplüğünde çürümeye terk etmek gibi temel hizmetleri ihmal ettikçe, kızgınlıklar ve önyargılar yaşıyor.

24 yaşındaki Gambiyalı bir adam, "Dün gece Tunuslu genç erkekler benim için geldiler" dedi.

Temmuz ayında başlayan bir saldırı dalgasına atıfta bulunarak, "Bu, evimi kaybettiğimden beri ay içinde üçüncü kez oldu" diye ekledi. "Telefonumu ve pasaportumu aldılar."

Sfax'ta yaşayan ve Avrupa'ya yelken açmayı planlayan Sahra altı Afrika ülkelerinden birçok insan , 41 yaşındaki Nizar Amri adlı yerel bir adamın hayatını kaybettiği Temmuz ayında evlerinden tahliye edildi ve işlerinden atıldı. Siyah topluluğa yönelik rutin saldırılara karışmak, şiddetin taşmasına neden oldu.

Evler çeteler tarafından arandı ve çocuklar da dahil olmak üzere ev sakinleri sokaklara atıldı.

Yetkililer müdahale etti ve sosyal medya görüntüleri, güvenlik görevlilerinin aileleri otobüslere bindirdiğini gösterdi. Bu insanların çoğu daha sonra Tunus sınırlarında yiyecek ve su olmadan terk edildi. Kimi Cezayir sınırına gitti, kimi çöle, kimi Libya sınırına.

İçişleri Bakanı Kamel Fekih, uluslararası STK'lar ve Birleşmiş Milletler'in Tunus'a yönelik eleştirilerini reddederek milletvekillerine şunları söyledi: "Sınır dışı etme operasyonlarına ilişkin iddialar asılsızdır."

Tartışmalı anlaşmalar

Temmuz ayında, Avrupa Birliği liderleri ve Tunus hükümeti, belgesiz göçle mücadele etmeyi ve blok ile Kuzey Afrika ülkesi arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan stratejik ortaklık adını verdikleri anlaşmayı imzaladı.

Avrupa Komisyonu başkanı o sırada bloğun belgesiz göçle mücadelesine yardımcı olmak için Tunus'a 100 milyon avro (112 milyon dolar) tahsis edeceğini söyledi, ancak insan hakları kuruluşları anlaşmayı "tehlikeli" olarak nitelendirerek kınadı. Savunmasız insanların nasıl korunacağını tartışılıyor.

Libya ve Tunus Perşembe günü, bazıları bir aydan fazla bir süredir ortak sınıra terk edilmiş yaklaşık 300 mültecinin sorumluluğunu paylaşmak üzere bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Bu anlaşma tartışmaları da beraberinde getiriyor. Rakip milisler arasında kalan Libya, BM ve insan hakları grupları tarafından sığınmacıları işkence, tecavüz ve köleleştirmeye maruz bırakmakla suçlanıyor. Mültecilerin özellikle kendi iradeleri dışında kendi ülkelerine geri gönderilmesi, uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına geliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Tunus Direktörü Salsabil Chellali, "Libya göçmenler için güvenli bir ülke olarak kabul edilemez" dedi. “Özellikle göçmenler, ciddi zarar görme riskini göze alabilecekleri Libya'ya götürülmek istemediklerini çok net bir şekilde ifade ettiler. Hepsi Tunus'ta kalmayı tercih edeceklerini söylediler.”

Tunus ırkçılık suçlamalarının peşini bırakmazken, Sfax'taki birçok mülteci için geride bıraktıkları çok daha kötü.

Rabih, kendisinin ve ailesinin Sudan'da yaşadıkları dehşeti anlattı .

27 yaşındaki Sudan'ın başkenti Hartum'da evlerini yerle bir eden çatışmada “Babam, annem, iki erkek ve kız kardeşim öldü” dedi.

Hartum'dan yürüyerek Çad, Nijer ve Cezayir üzerinden Tunus'a gitti. Yolculuk aylar sürdü.

Cezayir bizim için kötü bir yer” dedi. "Bütün göçmenleri toplayıp çöle, Nijer'e geri göndermeye zorluyorlar çünkü [bizi] Cezayir'e kabul etmeyecekler" dedi.

Sfax'ta bir parkta dağınık kampında yaşayan herkes gibi Rabih için de nihai hedef Avrupa.

Bazı uluslararası ve yerel STK'lar ara sıra yiyecek, su ve tıbbi bakım sağlarken, koşullar umutsuz olmaya devam ediyor.

Rabih'in Avrupa'ya ve oraya ulaşabilirse orada kendisini bekleyen zorluklara dair pek az fikri var. Yine de, yalnızca şilteler ve birkaç avuç içi gölgesinin herhangi bir derecede insan rahatlığı sunduğu toprak parkı işaret ederken sesi yükseldi.

"Bu insanların hepsi mülteci" dedi, "ancak Avrupa'ya ulaşmanın yasal bir yolu yok."

“Bak,” dedi, “etrafına bak. Biz böyle yaşıyoruz. Burası bize yaramaz."

Dünya Haberleri

Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Gazze’ protestosu devam ediyor
Fransa, Afrika ülkelerinde siyasi-askeri nüfuzunu kaybediyor
Fransa, Çad'daki bir askeri üsten daha çekildi
Los Angeles'ta yerleşim alanları yeniden yangın tehlikesi altında
Los Angeles'taki yangınlarda ölü sayısı 16'ya yükseldi