Mülteci çocuklar okullara kayıt olmakta bile zorlanıyor!

Türkiye'deki birçok Suriyeli aile, bir sınıftaki öğrencilerin %30'undan fazlasının yabancı olamayacağını öngören yasa nedeniyle çocuklarını okula kaydettirmekte zorluk yaşıyor.

HAKSÖZ HABER

Warda Haydar, kızı Baylasan'ı bir okulun beşinci sınıfına yazdırmak isterken müdür bunun imkansız olduğunu kendisine söyledi.

Okul müdürü iki çocuk annesi olan veliye okulda zaten "çok fazla" yabancı öğrenci olduğunu bildirdi. Anne müdüre günlerce yalvardıklarını ama bunun bir şeyi değiştirmediğini ifade ediyor. Haydar ailesinin yaşadığı sorun bir sınıftaki öğrencilerin %30'undan fazlasının yabancı olamayacağını söyleyen yasadan kaynaklanıyor. %30 kuralı sebebiyle mülteciler için okullara kayıt olmak oldukça zor hale geliyor. 

Warda’nın kızı Baylasan üç yıl eğitim aldığı evlerine yakın olan okula bu yasa sebebiyle artık gidemiyor. Baylasan’ın yeni okulu evlerine oldukça uzak. Ailesini onu güvenlik ve uzaklık sebebiyle servis ile okula yollamak zorunda kalıyor. Servis ücretleri ise ev kiralarının dörtte birine denk geliyor.

Suriye savaşı 13. yılına girerken, ülke nüfusunun yarısından fazlası yerinden edilmiş durumda. Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli mülteci meselesinde büyük sorumluluk alan komşuları Türkiye'ye sığındı. UNICEF'e göre Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocukların yaklaşık üçte biri şu anda okula gitmiyor.

Türkiye’nin aldığı sorumluluğa karşın ekonomik şartlar ve ırkçı propaganda sebebiyle mültecilere yönelik toplumsal algı ve politikalarda menfi gelişmeler yaşandı. Bürokratik engeller Suriyeli ailelerin okullara gitmelerini, hastaneleri ziyaret etmelerini ve hatta kayıtlı oldukları illerin dışına izinsiz seyahat etmelerini zorlaştırıyor.

Her okulun uygulamadığı %30 kuralı milliyetçi Türk-Eğitim Sen tarafından okullara “eğitim devamlılığı için gerekli olduğu” düşüncesiyle dayatılıyor. Ancak özellikle sınır şehirlerin bazı bölgelerinde öğrenci nüfusun büyük bir kısmını zaten mülteci çocuklar oluşturuyor. Durum böyle olunca da bu uygulama işleri zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramıyor.

Her şeye rağmen Baylasan gibi Suriyeli çocuklar gelecekten ümitlerini kesmiş durumda değiller. Her birisi gelecekte insanlara faydalı olabilecekleri meslekler edinmek istiyorlar. Sadece bir takım basit yasal düzenlemelerle mülteci çocukların hayallerine kavuşmasının önündeki engelleri aşmak için yetkililerin adım atması gerekiyor!

Çeviri Haberleri

Amsterdam'daki saldırının Yahudilikle ve antisemitizmle alakası yok!
Trump'ın gelişi Filistin meselesinde neyi değiştirecek?
Trump neyi başararak seçimleri kazandı?
Demokrat Parti neden kaybetti?
10 yaşındaki Raşa'nın vasiyeti: Lütfen benim için ağlamayın...