Saddam Hüseyin döneminde idam edilen Ayetullahu'l-Uzma Muhammed Sadık es-Sadr'ın oğlu olan Mukteda es-Sadr, Irak siyasetinde Şii Müslümanları temsil eden etkili isimlerden biri.
Hükümet sözcüsü Ali el-Dabbağ, Sadr'ın dönüşünün siyasi istikrar açısından olumlu olduğunu söyledi.
Sadr denetimindeki "Mehdi Ordusu" adlı güçler, 2003'teki savaş sonrasında uzun süre Amerikan askerleri ile çarpışmış, mezhep çatışmalarında rol oynamıştı.
Hakkında bir tutuklama emri çıkarılan es-Sadr, 2006 ya da 2007'de ülkeden ayrıldı. Son yıllarını Kum kentinde ilmi çalışmalarla geçirdiği belirtiliyor.
Sadr'ın siyasi partisi ise yeni kurulan hükümette etkili bir rol üstleniyor. Yeni mecliste 39 sandalye kazanan Sadr hareketi, yedi bakanlıkla temsil edilecek.
Sadr yanlısı yetkililer hükümetin liderlerinin güvenliğini garanti ettiğini ve tutuklanmayacağı teminatı verildiğini söylüyor.
Bu arada, İran dışişleri bakanlığını vekaleten yürüten Ali Ekber Salihi, geçen ay yeni Irak hükümetinin kurulmasından bu yana ülkeyi ziyaret eden en üst düzey İranlı yetkili oldu.Her iki taraf da temaslarında ilişkilerini geliştirmenin önemini vurguladı.