Muhatap her şartta Kürt halkı olmalı...

Aydın Ünal, Erdoğan ve Bahçeli'nin adımlarıyla girilen sürecin Kürt halkıyla yürütülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Aydın Ünal / Yeni Şafak

Kürtlere uzatılan el ve kayyum

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Grup Başkanvekiliyle tokalaşmasıyla başlayan ve herkesin merakla “Ne oluyor?” diye sorduğu hareketliliğe önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan geniş, açık, net bir çerçeve çizdi.

Erdoğan’ın, AK Parti’nin Grup Toplantısında verdiği mesajları şahsen şöyle okudum:

1. Terör örgütüne hiçbir çağrı yok; bir açılım, süreç, müzakere vs. söz konusu değil.

2. Terörle mücadelede yeni bir aşamaya geçiliyor. İçeride bitme noktasına gelen terörle sınır dışında daha etkili mücadele edilecek.

3. DEM Parti, başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ninkiler olmak üzere, verilen mesajlara olumlu yaklaşmıyor. Erdoğan, fırsat penceresini tamamen kapatmamış olmakla birlikte, DEM Parti’ye son ve keskin uyarı yapıyor.

4. DEM Parti’nin demokrasi ve hukuk içine girmemesi, terörle bağlantısını kesmemesi durumunda, tavizsiz, hoşgörüsüz bir hukuk sürecinin başlatılacağı ifade ediliyor.

5. Erdoğan ve Bahçeli, Kürtler ile Türkler arasına giren PKK terör örgütünü ve onun uzantısı olan DEM Parti’yi aradan çekiyorlar ve Kürtlerle doğrudan iletişime geçiyorlar.

6. Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması, bu yönde atılan ilk adım. Yani Erdoğan ve Bahçeli’nin Kürtlere el uzatmasıyla, Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması birbiriyle tam olarak uyumlu. Nasıl ki PKK ile mücadele Kürtlere karşı bir mücadele değilse, DEM Parti’ye yönelik hukuki girişimler de Kürtleri yok sayan girişimler değil.

7. Erdoğan, CHP Genel Başkanı’nın yaklaşımını takdirle karşılıyor ancak tereddütlerini de ifade ediyor. Erdoğan, CHP’ye, tarihin bu önemli kırılma noktasında doğru yerde durması çağrısını yapıyor. Esenyurt’u da bir sınav olarak CHP’nin önüne koyuyor ve aslında diyor ki: “Haydi bakalım, terörün mü yanındasın yoksa barışın mı? Görelim.”

8. Erdoğan Bahçeli’yi teyit ediyor. Birlikte hareket ediyorlar ve birbirlerine sahip çıkıyorlar.

NASIL OLACAK?

Şimdi birinci soru şu: PKK ve eğer değişmezse DEM Parti aradan çıkarıldığında, Kürtlerle nasıl bir temas gerçekleşecek?

Kürt meselesi konusunda AK Parti’nin ciddi tecrübesi var. Parti ve hükümet kademelerinde çok sayıda Kürt görev alıyor. AK Parti sahada da etkin ve canlı. Ayrıca partinin Kürtlere hitap edebilecek dil ve söylemi de var.

Şimdi MHP’nin de aynı çizgiye geldiğini, içindeki ırkçılardan arınmış olarak kucaklayıcı bir milliyetçi yaklaşımı benimsediğini görüyoruz.

Sadece dil, tavır ve siyaset değişikliği bile meselenin büyük oranda çözülmesi demektir. Cumhur İttifakı, sahip olduğu söylem gücüyle bile iklimi değiştirebilir. Geride sadece detaylar kalır ki onlar da çok hızlı bir uzlaşmaya bağlanabilir.

Erdoğan ve Bahçeli’nin tam da bu zamanda birlikte, bölgede temaslarda bulunması önemli bir adım olacaktır.

Bölgedeki mülki amirlerin, özellikle de güvenlik güçlerinin ve güvenlik tedbirlerinin, terörist ile sivili hassasiyetle ayıracak şekilde yeniden ele alınması da olumlu bir ilk adım olabilir.

KÜRTLER BU ELİ TUTACAK MI?

İkinci Soru: Kürtler bu eli tutacak mı?

AK Parti ve MHP’nin birlikte uzattıkları el, Türkler için, Kürtler için, en önemlisi Türkiye için tarihi bir fırsat. Hatta diyebiliriz ki bu son fırsat.

Şimdi başta PKK ve DEM Parti olmak üzere, hem terör baronları, hem de Kürt faşistleri uzatılan eli geri çevirmek için yoğun gayret içine girecekler.

Türk tarafındaki faşistler de elbette boş durmayacak. Türkçü gibi görünüp Türkiye’nin altını oymaya çalışan aparatlar devreye girip uzatılan eli kırmaya çalışacak.

Cumhur İttifakı Türk tarafına sızmış faşistlerle baş edecektir; Kürtlerin de sabotajcılara karşı uyanık olması gerekir.

Bu noktada Kürt münevverlerine, siyaset ve devlet erbabına, özellikle de kanaat önderlerine büyük sorumluluk düşüyor.

Sahi, PKK Kürtleri Siyonizme peşkeş çekmeye yeltenirken, bu cemaatler, tarikatlar, meleler, imamlar, hiçbir şey yokmuş gibi susmayı sürdürecekler mi?

ÖZGÜR ÖZEL İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Esenyurt sınavı, CHP için çok zor ama Özgür Özel için çok kolay bir sınav. Öyle görünüyor ki, Ekrem İmamoğlu’nun istikbali Esenyurt’la birlikte tamamen kararma sürecine girdi. Mansur Yavaş ise dün yaptığı PKK’ya arka çıkan açıklamasıyla adeta kendisini imha etti. Şimdi Özgür Özel’in önünde rahatça elde edebileceği bir fırsat var: Ya DEM’le, yani terörle irtibatını keserek milli siyasete dönecek ve CHP Genel Başkanlığından CHP liderliğine yükselecek, ya da CHP’nin en kısa süre görev yapan genel başkanlarından biri olacak.

Yorum Analiz Haberleri

Bu çığırtkanların derdi Filistin değil, provokasyon!
“Tanrı varsa, kötülük neden var?"
Rejim değişikliği nasıl gerçekleştirildi?
Siyonist toplumda "sivil" var mı?
Filistin Batı’nın maskesini de düşürdü