Mutabakat iddiasıyla ilgili Yeni Şafak gazetesinde yer verilen haber şöyle:
Suriye'de iç savaş başladıktan bu yana müzakere mekanizmasının işletilmesini amaçlayan Türkiye, son iki haftada 800'e yakın sivilin öldüğü Halep'te çözüm için devreye girdi. Ankara'da Suriyeli 13 muhalif grup, Rus temsilciler ve Türk yetkililerin katıldığı 2 günlük toplantı gerçekleştirildi. 1-2 Aralık'ta düzenlenen toplantıda taraflar arasında uzlaşmaya varıldıği iddia ediliyor. Toplantı sonrası mutabık kalınan konular arasında eski adı Nusra olan Şam'ın Fethi Cephesi'nin Halep'ten ayrılması, kuzeydeki Kastillo'dan Türkiye'nin garantörlüğünde insani yardım koridoru açılması gibi maddeler yer aldı.
İRAN'LA MİLİSLER İÇİN GÖRÜŞÜLECEK
Anlaşmaya göre, Şii milislerin şehir merkezinden çekilmesi için İran yönetimiyle görüşülecek. Rusya düzenlediği hava saldırılarına son vermesinin öngörüldüğü anlaşmayla, Esed rejimi son 15 gün içinde Halep'te ele geçirdiği bölgelere sahip olmaya devam edecek. Muhalif gruplar anlaşma kapsamında Şam'ın Fethi Cephesi ile görüşmeye başlayacaklarını ancak, bu grupların Halep'ten güvenle İdlib'e tahliye edilmelerini şart koştu. Rus temsilciler, uzlaşmaya varılan konuların Esed ve İran tarafından da onaylanması halinde en kısa sürede uygulamaya geçilebileceğini belirtti.
Türkiye tampon bölge kurdu
İngiliz The Times gazetesi, Türkiye'nin Rusya'nın üstü kapalı onayıyla birlikte, sınırın Suriye tarafında “yarı kalıcı bir tampon bölge” oluşturmayı başardığını yazdı. Gazetede, “(Türk askerleri ve desteklediği muhalifler) şimdi de Halep ile Rakka arasında DEAŞ'ın elinde kalan son kasaba olan El Bab'a doğru ilerliyor. Türk hükümet kaynakları, bu kasabada ilerleyişi durduracaklarını ve işi diplomatik sürece devredeceklerini söylüyor” ifadeleri yer aldı.
ABD iddiası doğru değil
İngiliz Financial Times, iki gün önce, Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinin Halep'teki çatışmalara son vermek amacıyla Türkiye aracılığıyla Rusya ile gizli görüşmeler yaptığını iddia etti. Türk yetkilileri İngiliz gazetelerin konuyu çarpıttığını, Türkiye'nin bu konuları ABD'den gizlemek gibi bir kaygısının olmadığını, bölgede kalıcı çözüme ulaşılabilmesi için Rusya ile olduğu kadar ABD ile de görüşme halinde olunduğunu vurguladılar. Kaynaklar, Fırat Kalkanı Harekatı da yürüten Türkiye'nin terörden arındırılmış yarı kalıcı bir güvenli bölgenin ötesinde bir talebinin de bulunmadığını ifade ettiler.