2011 yılından bu yana katil Esed’in tetikçiliğini yapan Mihraç Ural geçtiğimiz hafta sonu bombalı saldırıya uğramıştı.
Aslen Türkiye vatandaşı olan Ural'ın, 11 Mayıs 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleştirilen ve 52 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bombalı saldırıların faili olduğu biliniyor.
Ural, Suriye’de olayların başlamasının ardından Lazkiye kırsalında kurduğu Mukaveme-i Suriye isimli çetenin liderliğini yapıyor.
Beşar Esed rejimi saflarında direnişçilere karşı savaşan Ural daha önce de birçok kez suikasta uğramıştı.
Son suikast geçtiğimiz Cumartesi günü sabah saat 10:45 sularında gerçekleşti.
Bu saldırıyı, savaşın başladığı dönemlerde Halep Üniversitesi’nde okuyan Suriyelilerin kurduğu Ebu Amara Tugayı üstlendi.
Muhaliflere göre suikastın nedeni
Tugayın komutanı Muhanna Ceffale bu suikastın nedenini Independent Türkçe’ye şu sözlerle anlattı:
“Mihraç Ural suçlu ve ırkçı. Suriye sahillerinde, Banyas’ta Bayda’da birçok katliama öncülük etti. Suriye devrimi boyunca sayısız katliama neden oldu. Bu da ona yönelik suikast için en önemli sebebimizdi.”
Saldırının patlayıcı düzeneğiyle gerçekleştirildiği bilgisini veren Ceffale, Ural’ın da içinde bulunduğu Chevrolet marka aracın Lazkiye ile Slinfah arasında bir bölgede hedef alındığını söyledi.
“Araçta 4 kişi vardı, Ural'ın ölüp ölmediğini bilmiyoruz”
Olay sırasında araçta 4 kişinin bulunduğu bilgisini veren Ceffale, Mihraç Ural’ın sağlık durumuyla ilgili net bir bilgiye sahip olmadıklarını, ölüp ölmediğini ise netleştiremediklerini anlattı.
Kendileri açısından eylemlerinin başarıyla sonuçlandığını söyleyen Ceffale şu ifadeleri kullandı:
“2018 yılında da Ural’a yönelik benzer bir saldırı gerçekleştirmiştik ama Ural ölmemişti. Bizim için operasyon bitti ve direk hedef alındı. Şu anda sonuçları bekliyoruz. Operasyon Ebu Amara tarafından özel olarak gerçekleştirildi. Herhangi bir üçüncü kişinin müdahalesi olmadı. İstihbarat, malzeme tedariki Ebu Amara tarafından sağlandı.”
Muhalif komutanın 2 bacağı saldırıda koptu
Halep merkezli Ebu Amara Tugayı, Halep’in tamamen silahlı muhaliflerin denetiminden çıkmasının ardından ülkenin farklı bölgelerine çekildi.
Tugayın komutanı Ceffale de daha önce birçok kez rejim yanlıları tarafından suikasta uğradı. Ceffale’nin iki bacağı Halep’te aracının altına konulan bombanın patlaması üzerine koptu.
Saldırıdan önce sosyal medyayı aktif kullanan Ural, 5 Temmuz'dan bu yana herhangi bir paylaşım yapmadı.
Ural son tweetlerinden birinde Reyhanlı saldırısıyla bir alakası olmadığını öne sürmüştü.
Hatay'da görülen Reyhanlı saldırısı davasında mahkeme Mihraç Ural'ın örgütüne mensup olmakla yargılanan dokuz sanığa 53'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
Dosyada "firari" olarak görülen Ural yargılanamadığı için dosyası ayrılmıştı.