“Muhafazakârlık, Modernizm ve Kapitalizm Sarkacında Müslümanlar”

Özgür-Der Çorum Şubesinde "Muhafazakârlık, Modernizm ve Kapitalizm Sarkacında Müslümanlar" konusu işlendi.

Özgür-Der Çorum Şubesi 2015-2016 yılı faaliyetleri bağlamında "Gündem Değerlendirmeleri Işığında Ümmet Coğrafyasında Yaşanan Sorunlar ve Sorumluluklarımız" üst başlığı ile alternatif eğitim seminerleri düzenledi. Son seminerde bu hafta sonu "Muhafazakârlık, Modernizm ve Kapitalizm Sarkacında Müslümanlar" konusu ele alındı.

Muhafazakârlık-Modernizm-Kapitalizm Kavramları ve Cahili Kuşatmalara Karşı İslami Kimlik ile Var Olabilmek konularının ele alındığı programda, Dünyevileşme Tehlikesine Karşı Neler Yapabiliriz? İnancımız Hayatımızı Ne Ölçüde Belirliyor? Sorularına cevap arandığı semineri Eğitimci Kerim Mandıralıoğlu ile Eğitimci-Avukat Ömer Kılıç sundular…

Muhafazakârlık-Modernizm-Kapitalizm Kavramlarına değinerek sözlerine başlan Ömer Kılıç, bu kavramları anlayabilmek için yakın Avrupa tarihi ve siyasi ortamı hakkında bilgi sahibi olmanın önemine değindi. Kilise ile Kral arasında sıkışan halkın yaşadığı zulümden çıkış yolu bulmak için bu kavramların üretildiğini belirten Kılıç, bu kavramların hiçbirinin İslam coğrafyasına ait olmadığını söyledi. 

Batılılaşma hareketleri ile beraber son dönem Osmanlı ve diğer İslam coğrafyalarında bu kavramların kullanılmaya başladığını belirten Kılıç, İslam dünyasında ki zihni donukluğu buna sebep olarak gösterdi. Alternatif kavramları oluşturmamış olmamızın, bizleri bize ait olmayan kavramları kullanmaya ittiğini belirten konuşmacı, son dönem Demokrasi, Demokrat kavramlarına da değinerek, Saltanat, Diktatör rejimlere karşılık bu kavramların kullanılmak zorunda kalındığından bahsetti. Sadece kendini yönetecek iradeyi seçmek anlamında kullanılan bu kavramların, Müslümanlar olarak psikolojik arka planını tasvip etmemizin mümkün olmadığını söyledi.

Sosyal, Kültürel ve Ekonomik olarak küresel çapta kapitalist cahili bir sistemde yaşadığımızı hatırlatan Ömer Kılıç, bu durumla mücadele etmeninin birey olarak imkânsız olduğunu ifade etti. Cemaat kavramına atıf da bulunan Kılıç, medyasıyla, televizyonu ve internetiyle örgütlü bir kuşatılmışlığa karşı ancak örgütlü bir mücadelenin gerekliliğine değindi. Cahili sistem ve değerlerinin her dönem var olduğunu belirten Kılıç, siyerden örnekler vererek Kuran’ı Kerim ve Hz.Peygamber (AS) örnekliği ve mücadelesinin bizim için en önemli kaynak olduğunu söyledi. Mensubu olduğumuz yapılara sahip çıkmamız gerektiğini belirterek, elimizde ki imkânları en iyi şekilde kullanarak kendimizi korumamız gerektiğini söyledi.

Her ne kadar problemlerimiz olsa da, son yıllarda ümmet olarak hayat emarelerinin varlığına değinen Ömer Kılıç, İslam dünyasında bugün yaşanan kargaşanın sebebi ayağa kalmaya çalışan bu ümmeti engel olmak olduğunu belirtti.

Muhafazakârlık kavramına atıf da bulunarak sözlerine başlayan Kerim Mandıralıoğlu, belirsizlik ve bunun getirdiği endişe ve kaygı toplumları sahip olduklarını korumaya ittiğini belirtti. Hayat hızla aktığını belirterek ve değişim kaçınılmaz olduğunu söyleyen Mandıralıoğlu, değişimin ölçüsünün ve bizlerin bu değişimin neresinde ve ne kadar müdahil olduğumuzun önemine değindi.

Müslümanların kapitalist hayatın farklı alanlarında yaşadıkları sıkıntılara değinerek sözlerine devam eden Mandıralıoğlu, karşılaşılan olaylardan çeşitli örnekler vererek, Müslümanların alternatiflerini oluşturmamış olmasının getirdiği problemlere değindi.

Program soru cevap ve karşılıklı görüş alış verişlerinin ardından sonra erdi.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi