Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Basın ve Halkla İlişkiler Çalışanı Dana Süleyman, Mart ayı sonu itibariyle Lübnan'da Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana 51 bin Suriyeli'nin doğduğunu, herhangi bir kimlik belgesi olmayan 36 binden fazla bebeğin statüsünden dolayı temel insan haklarından yararlanamadığını söyledi.
Süleyman dikkat çektiği bir diğer konu da kimliği olmayan çocukların seyahat edemeyecek, evlenemeyecek ve yasal koşullarda çalışamayacak olması.
Süleyman'a göre, söz konusu çocukların ebeveynelerini kimlik başvurusu yapmaktan alıkoyan sebep güvenlik ve siyasi sebeplerden dolayı büyükelçiliklerine yaklaşmaktan korkmaları.
Süleyman ayrıca Lübnanlı olmayan yeni doğanların ebeveynleri için doğum kaydı yapmanın birçok zorluğu ve büyük bir maliyeti var. Aynı zamanda ebeynler evlilik belgesi ve kimlikler gibi istenen birçok belgeye sahip değil.
Belgelerin yenilenmesi zorluğu
Lübnan'da birçok sığınmacı Suriye'den göç ederken resmi belgelerini kaybettiler veya beşinci yılına giren savaşta belgelerinin süresi doldu ve yenilemekte zorlanıyorlar.
Ayrıca Süleyman, Suriye'de geleneksel veya dini yollarla evlenen birçok sığınmacının resmi bir evlilik belgesi olmadığını ve Lübnan'da evliliklerini kanıtlayamadığını söyledi.
Lübnan'da birçok Suriyeli ailenin yasal oturma izinleri de bulunmuyor. Sığınmacılar Lübnan'daki oturma izinlerini yeniletmek için 15 yaşın üstündeki her aile üyesi başına 200 dolar ödemek zorunda.
'Bakanlık prosedürleri kolaylaştırmaya çalışıyor'
Lübnan'daki Sosyal İşler Bakanlığı'ndan Hadi Haddad, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, bakanlığın Suriyeli yeni doğan bebeklere bir kayıt önceliği üzerinde çalıştığını söyledi.
Haddad, "Bakanlık doğum belgesi edinmek için gereken prosedürleri kolaylaştırmak için çalışıyor" dedi.
Sadece Lübnan'da BM'ye kayıtlı bir milyon 200 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Sığınmacıların yarısından fazlası çocuklardan oluşuyor.
Al Jazeera