Cezayir halkı da devrim için sokaklarda. Bugün binlerce kişinin katıldığı gösterilere, güvenlik güçleri müdahale etmeye çalıştı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede birçok kişi yaralandı. Birçok göstericinin de polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.
Cezayir'de "sistemin değişimi" için büyük bir gösteri düzenleyen muhalif hareket Kültür ve Demokrasi Partisi'nin yetkilileri, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in düşüşünü kutlamak için dün gece yapılan spontane gösteriye polisin müdahale ettiğini, bazı göstericilerin yaralandığını ve 10 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Başkent Cezayir'de yapılan gösteride göstericiler, "Rejim yıkılsın" ve "Mübarek'ten sonra sıra Buteflika'da" diye slogan attı.
ALİ BELHAC DA GÖSTERİDE
Polis kordonu altında yürüyen göstericiler arasında, kapatılan İslami Selamet Cephesi (FIS) liderlerinden Ali Belhac'ın da bulunduğu ifade edildi.
Yaklaşık 3000 göstericinin başkentteki 1 Mayıs Meydanında güvenlik güçleri tarafından engellendiği, buna rağmen eylemcilerin kordonu zorlayarak geldikleri nokta olan Şehitler Meydanına doğru yeniden yürüyüşe geçtiği belirtildi.
Ülkedeki muhalif koalisyon, yetkililerin yasaklamasına rağmen başkent Cezayir ve başka kentlerde "sistemi değiştirmek" için gösteri çağrısı yaptı. Çağrının ardından özellikle başkentte geniş güvenlik önlemleri alındı ve kente girişlerdeki polis barikatlarının sayısı arttırıldı.
CEZAYİR'DE BİR KİŞİ DAHA KENDİNİ YAKTI
Cezayir'de bir işsiz daha kendini yaktı. Cezayir'in doğusunda Tunus sınırı yakınlarındaki El Ued kentinde 36 yaşındaki işsiz ve altı çocuk babası Lütfi Maamir'in kendini yakarak öldürmesiyle, Ocak ayı ortasından bu yana ülkede aynı şekilde hayatına son verenlerin sayısı 4'e yükseldi.
Ailesi, ağır yanıklarla hastaneye kaldırılan Maamir'in kurtarılamadığını belirttiler.
Komşu ülke Tunus'ta Aralık ayı ortasında 26 yaşında bir seyyar satıcının tezgahına el konmasından sonra kendisini yakarak öldürmesiyle patlak veren olayların ardından Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali ülkeyi terketmiş, bu ülkedeki "Yasemin devrimi" aralarında Mısır'ın da bulunduğu diğer Arap ülkelerindeki protesto hareketinin fitilini yakmıştı.