Mısır meclisi devrik lider Hüsnü Mübarek sonrası ilk kez toplandı. Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Mübarek rejimine karşı başlatılan gösteriler, Mübarek’in iktidardan düşmesi ve seçimlerin gerçekleştirilmesi ile sonuçlanmıştı.
Mübarek sonrası ilk demokratik ve şeffaf seçim ile belirlenen Halk Meclisi'ni önümüzdeki dönemde bir çok sorun bekliyor.Hükümetin kurulması, ilk anayasanın yapılması ve dış borç planlamalarının şekillenmesi çözülmesi gereken meselelerden sadece birkaç tanesi.
MECLİSTE YEMİN KRİZİ
Mısır'da Tahrir devriminin ardından yapılan seçimlerle belirlenen Halk Meclisi bugün açıldı.
Tahrir'in yıl dönümüne iki gün kala açılan Meclis'te yemin krizi de yaşandı. Yemin metnine bazı milletvekilleri "devrimin hedeflerine", bazıları da "Allah'ın kanunlarına" eklemesi yapınca Başkan uyardı.
Milletvekillerinden Memduh İsmail, yemin ederken “Allah’ın kanunlarına karşı çıkmayacağım!” cümlesini ekledi. Bazı milletvekilleri ise yemin metnine "Devrimin hedeflerini koruyacağıma yemin ederim!" cümlesini ekledi.
SEÇİMLERDE İHVAN LİDER
508 sandalyeden oluşan Mısır Halk Meclisi için yapılan üç aşamalı seçimlerin sonucunda, Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 47.18 oy oranı ile 235 milletvekili çıkardı.
Selefi Nur Partisi ise yüzde 24.29 oy oranı ile 121 koltuk kazandı. Mısır'ın en eski partisi olan liberal eğilimli VEFD ise yüzde 9'a yakın bir oy oranı alarak 38 milletvekilliği kazandı. Ünlü işadamı Necip Saviris'in önderliğindeki Hür Mısır Bloku ise toplam 34 milletvekilliği elde ederek parti sıralamasında dördüncü oldu.
İlk dört sıranın ardından gelen partiler ise yüzde 10'un altında aldıkları oy oranı ile az sayıda milletvekilliği çıkarabildi.
Mısır Meclisi'nin 10 milletvekilliği ise cumhurbaşkanı kontenjanına ayrılmış durumda. Meclise seçimsiz girecek 10 ismi, cumhurbaşkanlığı adına iktidardaki Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi açıklayacak.
Toplam 508 sandalyeli mecliste sadece 11 kadın ve 14 Kıpti'nin olması da dikkat çekti.
MECLİS BARİYERLER İLE ÇEVRİLİ
Meclis binası ve çevresi halen ordunun koyduğu bariyerler ile çevrili. Aralık ayında kabine binası önünde çıkan çatışmalardan sonra asker, aralarında Halk Meclisi binasının da bulunduğu bölgeyi beton bariyerler ile çevirmişti.
Halk Meclisi'nin göreve başlamasının ardından bölgedeki bariyerlerin kaldırılabileceği fakat yönetimin, bariyerleri kaldırmak için 25 Ocak Devrimi'nin yıl dönümünün geçmesini beklediği belirtiliyor.
Üç aşamada gerçekleştirilen seçimler sonrası kurulan Mısır meclisi bugün ilk oturumunu gerçekleştirdi. Mısır Şur'a Meclisi seçimleri ise önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.
(DÜNYA BÜLTENİ)