Ahmed Muaytik, ‘Mahkemenin hükümetin meşru olmadığı yönünde verdiği kararı kabul ediyoruz’ dedi.
Libya’da hukuk devleti ve müesseseleri için mücadele ettiklerini ve kararı bu çerçevede kabul ettiklerini ifade eden Muaytik, ‘Umarız olanlar demokrasinin yerleşmesi için bir fırsat olur. Umarız sonunda Libya halkı kazanır’ ifadlerini kullandı.
Bundan sonraki dönemde Libya’nın istikrarı için çalışacaklarını ve sorumluluklarını yerine getireceklerini ifade eden eski Başbakan, Hükümetine güvenoyu veren milletvekillerine teşekkür etti.
Mahkemenin verdiği kararın her şeyin sonu olmadığını belirten Muaytik ‘Daha işin başındayız’ ifadelerini kullandı.
Ahmed Muaytik gençlere de seslendi ve ‘Libya'nın gençleri siyasete girmeli. Libya’nın gençleri karar alma süreçlerine girmeli. Gençler ülkelerinin yeniden inşasına katılmalı. Olanları ülkenin yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak görüyorum’ dedi.
Teröre karşı olduklarını ve mücadele ettiklerini ifade eden Muaytik, gençlerin iyi bir gelecek istediğini de vurguladı.
Şu anda Bingazi’de bir savaş durumu yaşandığını sözlerine ekleyen Muaytik, ‘Libya’nın yeni Libyanın kurulmasında önemli bir yeri var’ dedi
Milli Genel Kongre'nin (Meclis) açıklaması
Milli Genel Kongre Başkan Yardımcısı Salih Mahzum da, meclisin yargının kararına uyacağını söyledi. Mahzum, kararın ardından Abdullah Sini hükümetinin görevine devam edeceğini bildirdi. Milli Genel Kongre, Libya'da en yüksek siyasi ve yasama kurumu.
1987-2011 arasında ABD'de yaşayan emekli general Halife Hafter'in başını çektiği darbeci grup geçen hafta Muaytik'ı istemediğini ilan etmişti.
Milli Genel Kongre (MGK), mart ayında Başbakan Ali Zeydan hükümetine de güvensizlik oyu vermiş ve geçici olarak Savunma Bakanı Abdullah Sini'yi getirmişti.
Sini, parlamentodan güvenoyu alan Ahmed Muaytik'in seçiminde şaibe olduğunu iddia ederek, görevi devretmeyi reddetti.
Mayıs ayında düzenlenen parlamento oturumunda başbakan adaylarının hiçbiri yeterli oy sayısına ulaşamadığı için oturuma son verilmişti.
Ancak kısa süre sonra yeniden yapılan parlamento oturumunda Muaytik yeterli oy sayısına ulaşmıştı. Muhalefet oturumun yeniden yapılmasına itiraz etmiş ancak Libya Milli Genel Kongresi, Muaytik'in 150 oydan 121'ini alarak başbakan olmak için gerekli çoğunluğu yakaladığını ve anayasal meşruiyete sahip olduğunu ilan etti.
Libya'nın geçici başbakanı Abdullah Tani 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, hâlâ görevinin başında olduğunu ve görevi parlamentodan güvenoyu alan Ahmed Muaytik’e ‘bir, iki hafta içinde’ devredeceğini açıklamıştı.
Al Jazeera