Moro Müslümanlarına Özerklik Sağlayacak Yasa Kabul Edildi

Filipinler'de Moro Müslümanlarına özerklik sağlayacak yasa, mecliste kabul edildi.

Filipinler'de, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara kapsamlı özerklik tanıyacak Bangsamoro Organik Yasa Tasarısı (BOL) Temsilciler Meclisi'nde onaylanarak Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin imzasına sunuldu.

Filipin yerel basınından Phil Star'ın haberine göre, eyalet ve adaları "Bangsamoro Özerk Bölgesi" olarak tanıyan BOL tasarısı Duterte'nin imzasının ardından yasalaşarak yürülüğe girecek.

Filipinler'de Moro Müslümanlarının kazanımları artacak

Bangsamoro Organik Yasası ile bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımları artacak.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) Hukuk Bürosu yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Senato ve Temsilciler Meclisinden geçerek Duterte'nin imzasına gönderilen BOL tasarısıyla Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara kapsamlı özerklik tanınacağını belirtti.

Devlet Başkanı Duterte'nin imzasına sunulan BOL kanun tasarısında, Bangsamoro hükümetinin kurulması ve bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı şeriat mahkemelerinin açılmasının yer aldığı kaydedildi.

Tasarının diğer temel hükümleri kapsamında idari yetkiler ulusal hükümette kalmayarak Bangsamoro hükümetine devredilecek, Bangsamoro bölgesindeki iç sular ulusal hükümet ile eş zamanlı idare edilecek, enerji çıkarılabilecek alanların idaresi ise Bangsamoro'da olacak.

Ayrıca, eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) askerleri kolluk kuvvetlerine katılabilecek.

Lanao del Norte eyaletindeki 6 belediye ve Kotabato eyaletindeki 39 kasaba yapılabilecek bir referandum ile tasarıda kabul edilen bölgelere dahil olabilecek.

Kanun taslağının yasalaşmasının ardından 90 günden az ve 150 günden daha fazla olmamak şartıyla bölge halkına yönelik, Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin (BOB) lehi veya aleyhinde olduğunu göstereceği bir halkoylaması yapılacak.

Filipinler'de merkezi yönetime karşı yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin yaşamını kaybettiği ayaklanmanın ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti arasında 27 Mart 2014'te Bangsamoro Kapsamlı Barış Anlaşması imzalanmıştı.

MİKC, barış anlaşması kapsamında güneyde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanıması öngörülen Bangsamoro Yasa Tasarısı önerisini Duterte'ye geçen yıl temmuz ayında iletmişti.

Duterte, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Mayıs ayı bitmeden Bangsamoro yasası geçecek. Eğer geçmezse devlet başkanlığı görevinden istifa ederim." ifadesini kullanmıştı.

Yasaya öncelik verilmesi gerektiğini söyleyen Duterte, Mindanao'da süregelen anlaşmazlığı çözmeye uğraşmaktan yorulduğunu söylemişti.

Duterte, ayrıca, Mindanao'nun toprak reform bölgesi ilan edileceğini, bunun da Morolulara önemli bir geçim kaynağı sağlayacağını dile getirmişti.

Tasarı, dün Senato'dan geçmesine karşın Temsilciler Meclisi'nde katılım çoğunluğu sağlanamadığından yasalaşma öncesi son aşama kabul edilen Duterte'nin imza onayına sunulamamıştı.

Moro Haberleri

Filipinler'de Morolu Müslümanlar, özerklik sonrası ilk seçime hazırlanıyor
Filipinler'de 10 kişinin öldüğü çatışmanın ardından MİKC ile ateşkes anlaşmasına varıldı
Filipin Senatosu, Bangsamoro seçimlerini erteleyen yasa tasarısını onayladı
Bangsamoro'da 13 bin 500 Moro İslami Kurtuluş Cephesi üyesi silah bıraktı
Moro Müslümanlarının Örnek Zaferi