Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile Savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan gözaltına alındı.
Soruşturmaya ilişkin, dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından hazırlanan iddianamede, işlenen suçun başlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MİT ve Dışişleri aleyhine gerçekleştirilen, sonuçları itibarıyla Suriye devleti lehine sonuçlar doğuran bir "casusluk" faaliyeti olduğu vurgulanıyor.
İddianamede, "Söz konusu mizansen ve operasyonun amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.
"Esasen bu suçun sonuçlarının Türkiye Cumhuriyeti ve MİT aleyhine Suriye Esed rejimi lehine sonuçlar doğurması da casusluk suçunun işlendiğinin başka bir kanıtıdır" görüşlerine yer verilen iddianamede, "Büyükelçilerin gözü önünde denecek kadar yakın bir yerde olayın gerçekleştirilerek Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini El Kaide'ye yardım ediyor görünümü ile Uluslararası Ceza Mahkemesine ve Lahey Adalet Divanına taşımayı amaçlayan bir casusluk faaliyetinin önemli bir aşaması olduğu anlaşılmaktadır" denildi.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Hukukçular Derneği Adana Şube Başkanı İhsan Bermekoğlu, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde sivil iradeye yapılmış darbe girişimi olduğunu belirterek, "Bu planlı bir proje kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hedef alan bir harekettir" dedi.
Dava süreci
1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde MİT'e ait araçların durdurularak arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında 13 şüpheliye ek olarak 19 kişi hakkında daha kamu davası açılmıştı.
Hatay'da MİT'e ait tırın durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında ihbarı yapan şüpheli askeri personel ise Diyarbakır'da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, daha sonra iki davanın dosyası birleştirilmişti.
"Selam Tevhid"de kumpas soruşturması
Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu terör örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin "Paralel Yapı"ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında "siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açılan Hatay, Ankara ve Adana il jandarma komutanlıklarında görev yapan 34 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmiş, aralarında Yarbay Erdal Turna, Binbaşı Bekir Karataş ve Mehmet Fırat ile Yüzbaşı Hakan Gençer'in de bulunduğu 17 muvazzaf askerin ''terör örgütü üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs''suçundan tutuklanmasına karar verilmişti.
Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve gizlilik kararı bulunan davanın 6. duruşmasında İstanbul'daki tutuklu 17 muvazzaf askerin sonraki celseye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılmaları da kararlaştırılmıştı.
Tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 33 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan dava ise sürüyor.
AA