Ahmed Abdeen’in Middle East Eye’da yayınlanan yazısı, Haksöz Haber tarafından tercüme edilmiştir.
Middle East Eye'a konuşan kaynaklar, Mısırlı yetkililerin salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Gazze sınır bölgesine yaptığı ziyaret sırasında protesto gösterilerinin düzenlendiğini söyledi.
Macron'un eşlik ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi salı günü Kuzey Sina'daki Ariş şehrini ziyaret ederek komşu Mısır'da tedavi edilmek üzere Gazze'den tahliye edilen yaralı Filistinlilerle bir araya geldi.
Ziyaret, Macron'un Ürdün Kralı ile üçlü bir zirve ve üç lideri ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya getiren dörtlü bir görüşmeyi de içeren Mısır gezisinin bir parçasıydı.
Gezi planı hakkında bilgi sahibi üç kaynağa göre, istihbarat ve askeri yetkililer Sina'daki aşiret liderleriyle koordinasyon halinde Macron'u karşılamaya hazırlanmak ve kalabalıkları harekete geçirmek için Sisi'yi destekleyen ve İsrail-ABD'nin Gazze sakinlerini zorla yerinden etme planını reddettiklerini ifade eden pankartlar açtılar.
Bir güvenlik kaynağı “Trump'ın Gazze Şeridi'ni ele geçirme ve halkını yerinden etme planına karşı gösteri yapmak üzere binlerce Mısırlıyı Ariş ve Refah şehirlerine taşımak için tüm valiliklerde alarm durumuna geçildi” dedi.
Güvenlik kaynağı, göstericilerin harekete geçirilmesi, taşınması ve yemek sağlanması sorumluluğunun Sisi yanlısı işadamı ve Sina aşiret lideri İbrahim Organi'ye bağlı iki kuruluş tarafından üstlenildiğini söyledi: “Mısır Kabileler ve Aileler Birliği ve liderleri arasında Organi'nin oğlu Essam'ın da bulunduğu Mısır Cephesi Partisi.”
Organi'ye yakın bir kaynak da aynı bilgiyi doğruladı.
Salı günkü sınır protestosu Mısır medyasında Sisi'ye destek ve Filistinlilerin Gazze'den çıkarılmasına karşı bir gösteri olarak geniş yer buldu.
Yerel bir Sina kaynağı MEE'ye olay yerinin kaotik ve düzensiz olduğunu, 50'den fazla bayılma vakasının rapor edildiğini söyledi.
Ambulans yoktu, ancak daha sonra tek bir ambulans getirildi. Protestocular kavurucu güneşten korunmak için pankartları da yırttılar.
Macron'un desteğini aramak
Sisi, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye açtığı savaştan bu yana her türlü spontane protesto ve Gazze ile dayanışma eylemini bastırdı.
Gazze'ye yönelik savaşı ve Sisi'nin yanı başındaki vahşeti durdurmak için nüfuzunu kullanmamasını eleştiren protestolara katıldıkları için 100'den fazla protestocu halen hapiste.
İki cumhurbaşkanı Ariş ziyaretleri sırasında Gazze'den tahliye edilen hastaların bir kısmının tedavi gördüğü Ariş Genel Hastanesi'nde incelemelerde bulundu.
Ayrıca Ariş limanını ve Gazze'ye girmek için izin bekleyen yüzlerce kamyonun bulunduğu lojistik yardım depolarını da ziyaret ettiler ki MEE muhabirlerine ve bölgede faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşlarına göre şu anda kıtlıkla karşı karşıyalar.
Fransa Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinin koordinasyonunda yer alan ve adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir diplomatik kaynak, Macron'un sınır bölgesine yaptığı ziyaretin Kahire'nin “Trump'ın Gazze planına muhalefetine destek toplama çabası” olduğunu söyledi.
Kaynak, “Ziyaret, Mısır Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat servislerinin Gazze'deki şiddetli tırmanışı durdurma çabalarının bir parçası” dedi.
"Yoğun askeri operasyonlar, Mısır'ın çabalarına karşılık İsrail'in uzlaşmaz tutumu ve müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik tüm önerilerin açıkça reddedilmesi nedeniyle tüm geçişler ve sınır noktaları 36 günü aşkın bir süredir kapalı.
“Bu tutum ABD yönetimi tarafından tam olarak desteklendi ve bir çıkmaza girildiği izlenimi oluşturdu.”
Macron'un Ariş ziyareti sırasında Fransa'nın Kahire Büyükelçiliği bir açıklama yayınlayarak Paris, Kahire ve Amman'ın Filistinlilerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde koruma ve geniş çaplı insani yardım alabilmeleri için derhal ateşkese dönülmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.
Açıklamada ayrıca Mısır'ın Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından da desteklenen Gazze'nin yeniden inşasına yönelik planına destek ifade edildi.
Ayrıca yakın gelecekte Kahire'de düzenlenmesi planlanan Gazze'nin yeniden imarı konferansına da destek verildi.
Kahire, en sonuncusu Macron'un ziyareti sırasında görüşülen çeşitli ateşkes önerileri sundu.
Hamas'ın elinde bulunan ve aralarında Amerikalı-İsrailli asker Idan Alexander'ın da bulunduğu dokuz esir ile ABD vatandaşlığına sahip üç tutuklunun serbest bırakılması karşılığında 150'si müebbet hapis cezasına çarptırılmış 300 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öneriyordu.
Teklif ayrıca Gazzeli 2,200 tutuklunun serbest bırakılmasını, ateşkesin 70 gün uzatılmasını, ikinci aşama için müzakerelerin yeniden başlatılmasını, yardım ve yakıt girişini, geçişlerin yeniden açılmasını ve kalan tutuklular hakkında eksiksiz bilgi verilmesini içeriyordu.
Mısır'ın eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Moataz Ahmedine, Macron'un ziyaretinin sadece Kahire'nin Gazze çabaları için değil aynı zamanda Mısır'a silah ihracatını arttırmak isteyen Fransa için de önemli olduğunu söyledi.
Ahmedine, “Mısır daha önce ‘Rafale savaş uçağı’ anlaşması yapmış ve diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik etmişti,” dedi.
“Bu gelişme, Macron'un, Trump'ın pervasız politikalarıyla daha da şiddetlenen küresel ekonomik krizin ortasında Fransız ekonomisine önemli bir katkı sağlayan Fransız savunma ürünlerini teşvik etme çabalarının ortasında gerçekleşti.”
Fransız parlamentosunun yıllık raporuna göre, Mayıs 2021'de 30 adet Rafale savaş uçağı siparişi veren Mısır, 2012-2021 yılları arasında Fransız silahlarının en büyük ithalatçısı oldu.
*Ahmed Abdeen, Orta Doğu ve Kuzey Afrika konusunda uzmanlaşmış bir gazeteci ve siyasi analisttir.