Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığı zaferini gölgelemek için yetkilerini tırpanlayan cunta yönetimi, Mübarek’in yaşadığını açıklarken; “Yeniden Tahrir” diyen Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek’in öldüğü yönündeki iddialara itibar etmiyor.
Mısır’da 30 yıl süre ile iktidarda kalan ve “Arap Baharı” denilen halk hareketinin öncülüğünü yapan Mısır halkının başlattığı isyan sonucu iktidardan uzaklaştırılan Hüsnü Mübarek, hâlâ ülkenin baş belası olmayı sürdürüyor. 25 Ocak 2011’de devrildikten sonra hastalanan ve sedye ile duruşmalara getirilen Hüsnü Mübarek’in önceki gece yarısından sonra beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı. Mısır Resmi Haber Ajansı MENA, yetkililere dayanarak verdiği haberde Mübarek’in beyin ölümünün gerçekleştiğini duyurdu.
Mübarek’in kaldığı Tora Cezaevi Hastanesi’nden Meadi Askeri Hastanesi’ne nakledildiğini belirten ajans, Mübarek’in askeri hastaneye ulaştığında beyin ölümünün gerçekleşmiş olduğunu ifade etti. 84 yaşındaki Mübarek’in kalp hastası ve kanser olduğu biliniyordu. Mübarek, 2 Haziran’da yapılan karar duruşmasında mahkeme tarafından müebbet hapis cezasına (25 yıl) çarptırılmıştı. Mübarek’in daha önce de 2 defa kalbi durmuş, doktorların müdahalesi ile çalıştırılmıştı.
Önceki gece yarısından sonra duyurulan MENA kaynaklı haberlerin aksine Mısır’dan gelen çelişkili haberler gün boyunca eksik olmadı. Özel El-Hayat televizyonuna bir açıklama yapan Mübarek’in avukatı Ferid ed- Dib de Mübarek’in hâlâ hayatta olduğunu, kapalı olan bilincinin açılmaya çalışıldığını ve doktorların Mübarek’e bazı tıbbi müdahalelerde bulunduklarını kaydetti. Mısır’ın yarı resmi gazetesi El-Ehram’ın internet sitesi El-Ehram Online, olayın yalanlandığını duyurdu. Gazete, Mübarek’in teknik olarak hayatta olduğunu fakat bilincinin kapalı olduğunu yazdı.
TAHRİR MEYDANI KUŞKULU:
“ASKERİ REJİMİN KOMPLOSU”
Bu arada Mübarek’in beyin ölümünün gerçekleştiği haberi Tahrir Meydanı’nda da kuşkuyla karşılandı. Yüksek Askeri Konsey’in anayasaya ek madde koyarak seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini daraltmasını ve Anayasa Mahkemesi tarafından Millet Meclisi’nin feshedilmesini protesto eden göstericiler, devrik liderin sağlık durumu ile ilgili haberlerin gündem değiştirmeye yönelik olduğunu öne sürdü. Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericiler haberi “askeri rejimin bir komplosu” olarak nitelendirdi.
ASKERİ KONSEY: MÜBAREK YAŞIYOR
Yeni Akit'te yer alan bir habere göre dün öğleden sonra bir açıklama yapan Mısır Yüksek Askeri Konsey üyesi Muhsin el-Fenceri, Mübarek’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu, ancak halen hayatta olduğunu açıkladı. Mübarek’in vefat ettiği yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını ileri süren el-Fenceri, “Mübarek’in klinik olarak öldüğü haberleri de doğru değil” dedi.
SON FİRAVUN, 30 YIL BOYUNCA MAHALEFETİ EZDİ
Birçok yazar, aydın ve politikacı Mübarek için “Son Firavun” nitelendirmesini yaparken, Mübarek 30 yıllık iktidarı boyunca muhalefeti sert bir şekilde bastıran bir politika izledi. İsrail ile iyi ilişkiler kuran Mübarek, Batı dünyası ile yakın Arap ülkeleri ile mesafeli bir politik tutumu benimsedi. Mübarek’in en çok eleştirildiği konulardan birisi de Filistin ile ilgili izlediği siyasetti. Gazze Şeridi’ne İsrail tarafından uygulanan ambargoya Mübarek yardımcı olmuş ve uzun süre Mısır, Rafah Sınır Kapısı’nın kapalı tutulmasını sağlamıştı.
Bu arada; Mısır’da başka bir tartışma da yapılıyor. O da; Mübarek ölürse düzenlenecek cenaze töreninin askeri mi yoksa sivil mi olacağı konusunda.
YARGIÇLAR: MURSİ KAZANDI
Öte yandan, bağımsız yargıçlardan oluşan “Mısır’ın Yargıçları Hareketi”, cumhurbaşkanlığı seçimini Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin kazandığını söylediler.
“Mısır’ın Yargıçları Hareketi” sözcüsü Velid eş-Şerabi düzenlediği basın toplantısında, “Müslüman Kardeşler’in adayı Mursi 13 milyon 238 bin 335 oy alarak, 12 milyon 351 bin 310 oy alan rakibi Ahmed Şefik’e karşı zafer kazandı” dedi.
Ancak seçimlerin hala resmi olarak açıklanmaması Mübarek döneminin başbakanı Ahmed Şefik lehine hile karıştırılabileceği endişelerine yol açıyor.
***
Konuyla ilgili Ahmet Varol’un yazısını okumak için tıklayınız: Mısır'da Ölüm Kalım Mücadelesi