Mısır basını Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik protestoları Türkiye'de 1997'de yaşanan ve postmodern darbe şeklinde nitelendirilen ''28 Şubat süreci''ne benzetti.
“Erbakan'ı Ordu Darbesiyle Deviren Türk Modelini Uygulamak İstediler”
Siyaset tarihçisi ve Düstur gazetesi yazarı Muhammed Cevadi, Mursi'nin aldığı kararların zorunlu olduğunu belirterek, “Bazı siyasi güçlerin Askeri Konsey'in tekrar iş başına gelmesi için plan yaptıkları ortaya çıktı. Bu siyasi güçler eski Başbakan Necmettin Erbakan'ı ordu darbesiyle deviren Türk modelini uygulamak istediler ama başarısız oldular” diye konuştu.
“Uzak Bir İhtimal”
Merkezi Kahire'de bulunan Cumhuriyet Gazetesi Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Samih Seyf Yezel ise gerginliğin tırmanması halinde ordunun güvenliği sağlamak için harekete geçmesinin uzak bir ihtimal olduğunu, olsa bile bunun Mursi'nin isteği doğrultusunda gerçekleşeceğini söyledi.
Bazı muhalif güçlerin Askeri Konsey'in yeniden başa geçmesi yönündeki isteklerine değinen Yezel, “Bunlar halkın çoğunluğunu temsil etmiyor. Ayrıca ben Askeri Konsey'in tekrar başa gelmesini uygun bulmuyorum. Bu meşruiyete yapılmış bir darbe olur. Çünkü yönetimde demokratik seçimlerle iş başına gelmiş bir kişi bulunuyor'' ifadesini kullandı.
Gerginliğin tırmanması üzerine silahlı güçlerden yardım alınabileceğini dile getiren Yezel, Askeri Konsey'in, geçiş döneminde yaşadığı tecrübe nedeniyle meydanlara inmeden önce ince eleyip sık dokuyacağını düşündüğünü belirtti.
Bazı Tv’lerde “Ordu Nerede?” Yorumları
Son günlerde Mısır'daki televizyon kanallarında Mursi'nin aldığı yeni kararlar üzerine Askeri Konsey'in tekrar iş başına gelmesi çağrısı yapılmış, bazı programlarda da 'ordu nerede?' tarzında sorular gündeme getirilmişti.
TRT