HAKSÖZ-HABER
Tahrir Meydanı da dahil bazı bölgelerde eş zamanlı olarak alanlara inen Mısırlılar, korku duvarlarını aşarak Sisi karşıtı sloganlar attı. Sosyal paylaşım sitelerinde ve yurt dışından yayın yapan muhalif televizyon kanallarında düzenlenen gösterilere ilişkin video görüntüleri paylaşıldı.
Söz konusu kaynaklarda özellikle Tahrir Meydanı'ndaki bazı göstericilerin gözaltına alındığı ifade edildi.
Twitter hesaplarında da "Tahrir Meydanı" hashtag etiketi gösterilerden sonra en çok dolaşan etiket haline geldi. Twitter kullanıcıları söz konusu etiket aracılığıyla Sisi karşıtı ifadeler kullandı.
Yerel basında ise polisin eski Mısır Halk Konseyi Başkanı'nın oğlu Ziya Saad el-Ketatini'ni gözaltına aldığı kaydedildi.
Mısır'ın büyük kentlerindeki eylemler
Kahire, İskenderiye, Şarkiyye, Dumyat ve Suveyş'te Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanan süper kupa maçının ardından eylemler yapıldı.
Görgü tanıklarına göre, 300 civarında eylemci 25 Ocak Mısır devriminin simgesi haline gelen başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na kısa bir süreliğine girerek yönetim aleyhinde slogan attı.
Mısır’ın liman şehri Dumyat’ta bir araya gelen göstericiler Sisi’nin posterlerini yakarak “Korkmuyoruz” mesajı verdi.
Mısır‘ın liman şehri Dimyat’taki göstericiler Sisi’nin posterlerini ateşe verdi. ???? @RassdNewsN #sisi_out #Egypt #mısır pic.twitter.com/sRX9bHc7gR
— Yeni Şafak (@yenisafak) September 20, 2019
Polisin müdahalesinin ardından Tahrir Meydanı’na çıkan caddelere dağılan eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Bazı caddelerde cunta asayişi göz yaşartıcı bomba kullandı ve bazı eylemcileri gözaltına aldı.
Polis, eylemlerin sona ermesinin ardından özellikle de Tahrir ve Talat Harb meydanları ve bu meydanlara çıkan caddelerde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Kıyam Meydanından Anlamlı Bir Kare: “İskatu’n-Nizam!”
Ülke dışından yayın yapan muhalefete yakın televizyon kanalları ve sosyal medyada onlarca gösteri ve eylem görüntüsü yayımlandı.
Eylemcilerin 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği 25 Ocak Devrimi esnasında kullandığı defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attığı duyuldu.
Sosyal medyada paylaşılan videolardan birinde ise coşkuyla atılan “Eş-Şa’b Yurid İskatu’n-Nizam!” (Halk Düzen Yıkılsın İstiyor!) sloganı dikkat çekiciydi. Ortadoğu İntifadasıyla eylem literatürüne girmeye başlayan bu slogan özellikle de Suriye devrimi ile özdeşleşen bir şiara dönüşmüştü.
#نازلين_بعد_الماتش #ميدان_التحرير #ارحل_ياسيسي pic.twitter.com/QAQXKimObR
— محمد ماهر عقل | Mohamed Akl (@MMaherAkl) September 20, 2019
Sosyal medya üzerinden “Tahrir Meydanı” adında bir hashtag açıldı. Söz konusu hashtagın kısa sürede Mısır genelinde birinci sıraya yükseldiği belirtildi.
Sisi medyası: “Videolar eski”
Mısır’dan yayın yapan bazı yandaş gazetelerin internet siteleri ve Sisi yanlısı sosyal medya kullanıcıları “videoların bazılarının eski bazılarının da sahte” olduğunu ileri sürerek çarpıtma ve inkar yolunu tercih etti.
Sisi cuntasına yakınlığı ile bilinen El-Yevm es-Sabi gazetesi işi muhalif televizyon kanallarında yayınlanan ve sosyal medyada paylaşılan vidolardaki görüntülerin çarpıtıldığını, görüntülerin süper kupayı 3-2 kazanan “Ehli” futbol takımı taraftarlarının sevinç gösterileri olduğunu yazma noktasına götürdü!
MBC Mısır televizyonunda “Hikaye” adındaki programın sunucusu Mısırlı Amr Edib, Sisi aleyhinde eylem yapıldığını söyledi. Ancak Edib gibileri de eylemleri tahkir ve çarpıtma yoluna gittiler. Mesela Edib, “Süper kupa maçından sonra 30-40 kişilik küçük bir grup Tahrir Meydanı’nda iki üç slogan atıp birkaç dakikalık video çekti, hepsi bu kadar. Tabi ki hemen gözaltına alındılar.” ifadelerini kullandı.