Mısırdaki Darbeye Ülkelerin Yorumları

Mısır'da Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler'e yönelik darbe dünya basınında geniş yer buldu.

Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini elinden almasının ardından dünyanın gözü bu ülkeye çevrildi. Dünya başkentlerinden peş peşe açıklamalar geliyor. İşte onlardan bazıları...
 
Esed'den jet açıklama
 
Mısır'da ordunun yönetimi devralmasına ilk yorumlardan biri, belki de ilki Suriye lideri Beşşar Esed 'den geldi. Devlet gazetesi Thawra'ya konuşan Esed, "Mısır'da olan şey, siyasal İslam denen şeyin çöküşüdür. Dünyanın her yerinde dini siyasal emellerine alet eden herkesin akıbeti de bu olacaktır" dedi.
 
Suudi Kralı Mısır ordusunu tebrik etti
 
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır'da yönetime el koyan ordunun açıkladığı yol haritası uyarınca, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılana kadar ülkeyi yöneteceği duyurulan Muhammed Adli Mansur'a tebrik mesajı gönderdi. Abdulaziz, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'yi de kutladı. Kral Abdulaziz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur'a gönderdiği tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:
 
''Sizi, Mısır'ın bu kritik döneminde ülkeyi yönetecek olmanız dolayısıyla kutlarız. Allah'a, kardeş Mısır halkının hayallerini gerçekleştirebilmeniz yolunda yükünüzü hafifletmesi için dua ediyoruz. Mısır ordusunu, General Abdulfettah es-Sisi'nin şahsında tebrik ediyor, ülkeyi nereye çıktığı belli olmayan bu tünelden çıkardıkları için kendilerini kutluyoruz. Allah Mısır'ın istikrarını ve güvenliğini korusun.''
 
BAE , ordunun yönetime el koymasından memnun
 
BAE Resmi Haber Ajansı WAM'a göre, Dışişleri Bakanı Al-Nahyan, yaptığı açıklamada, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili gelişmeler karşısında ülkesinin "içinin rahat olduğunu", BAE'nin Mısır halkının güvenli, parlak, müreffeh ve istikrarlı bir geleceğe açılacak zor anları aşma kabiliyeti olduğuna inandığını belirtti.
 
"Yorum yapmayacağız"
 
Hamas liderlerinden Yahya Musa, Mısır ordusunun yönetime el koymasına ilişkin yorum yapmayacağını söyledi. Musa, "Mısır'ın içişlerine karışmıyoruz. Ordunun yönetime el koyma kararına yorum yapmayacağız" dedi. 
 
"Saygı duyuyoruz"
 
Ürdün haber ajansı Petra'ya konuşan Dışişleri Bakanı Nasır Cevde, "Ürdün'ün, büyük ve kardeş Mısır halkının iradesine olan saygısı ve samimi dostluğunun sürekliliği konusundaki konumu açık ve değişmezdir" ifadelerini kullandı. Ürdün'ün, "şu zor zamanlarında sorumluluk dizginlerini cesurca ellerinde tutan kardeş ülke Mısır, aziz Mısır halkı ve liderlerine desteğinin tam ve değişmez olduğunu" belirten Cevde, Mısır'da istikrar ve refah ortamının hakim olmasını içtenlikle ümit ettiklerini kaydetti.
 
"Derin endişe duyuyoruz"
 
ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray'da ekibiyle gün boyu süren toplantılarının ardından yazılı açıklama yaptı. Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından "derin endişe duyduklarını" belirten Obama, "Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tututlamalardan kaçınmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı. 
 
"Askerin müdahalesi endişe verici"
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da ordunun yönetime el koyması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gelişmeleri yakından takip ettiklerini, Mısır halkının taleplerine destek vermeyi sürdüreceğini dile getirdi. Mısır'ın dönüşüm sürecinin hassas bir noktaya geldiğini belirten Ban, "Mısır halkına bu hassas dönemde sükünet, diyalog, itidal ve şiddetten uzak durma" çağrısı yaptı. Tüm Mısırlıların istek ve kaygılarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşılmasının önemini vurgulayan Ban, ifade ve toplanma hürriyeti gibi temel haklara saygı gösterilmesini istedi.
 
"Durumun tehlikeli olduğu açıktır"
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Mısır'da demokratik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemediğini söyledi. Hague, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından yaşanan son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Durumun tehlikeli olduğu açıktır. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:
 
Birleşik Krallık, demokratik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemiyor. İki buçuk yıl önce Mısır için demokratik bir gelecek fırsatı, Mısır halkı tarafından zor kazanıldı. Ama geleceğe baktığımızda tüm tarafları, Mısır'ın demokratik geçişinin yenilenmesi için gerekli olan vizyonu ve liderliği göstermeye çağırıyoruz. Ülkelerinin daha hızlı ekonomik ve siyasi ilerleme kaydetmesi için, Mısır halkının güçlü isteklerine yanıt vermeleri önemli. Bize göre bu, erken ve adil seçimlere doğru giden, tüm grupların dahil olduğu siyasi bir süreçle olmalı."
 
"Seçimler bir an önce yapılsın"
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Komiseri Temsilcisi Catherine Ashton da yaşananları darbe olarak nitelendirmekten ve kınamaktan kaçındı. Demokrasiye en kısa sürede dönülmesi ve seçimlerin bir an önce yapılması temennisini dile getiren Ashton, "Umarız yeni yönetim bütünüyle kapsayıcı olur" ifadesini kullandı.
 

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı