Mısır'da tutukluların açlık grevleri devam ediyor

Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunan çok sayıda siyasi muhalif, uzun süredir devam eden yasadışı gözaltında tutulmalarını protesto etmek için Şubat ayında açlık grevine girmişti.

HAKSÖZ HABER

Tutuklulara görüş imkanı ile hücre dışında egzersiz yapılmasına izin vermeyen ve kitaplara erişim gibi temel hakları reddeden Mısır'ın darbeci hükümeti, 2 yıldan fazla bir süredir hukuksuz bir şekilde hapsedilen tutuklular tarafından protesto ediliyor.

Şubat ayında, Mısır hapishanelerindeki 12 tutuklu, kanunda öngörülen yasal sınır olan iki yıllık tutukluluk sürelerini aşan tutukluluk sürelerini protesto etmek için açlık grevine başladı.

Açlık grevinde bulunan tutuklular arasında 2.5 yıldır yargılaması yapılmayan siyasi aktivist Abdurrahman Tarık, üç yıldır tutuklu yargılanan şair Celal el Behari ile Mısır'ın eski genelkurmay başkanı Sami Anan'ın medya ofisinin başındaki isim Ahmed Mahir bulunuyor.

İngiliz vatandaşlığına da sahip Mısır’ın önde gelen siyasilerinden olan Ala Abdulfettah da 50 gündür açlık grevinde. Ailesi, tutuklu bulunduğu Tora Cezaevi Kompleksi’ndeki hastanenin uzun süreli açlık grevlerini tedavi etmek için donanımsız olması nedeniyle kötüleşen sağlığı konusundaki endişelerini defalarca idareye bildirdi.

Abdulfettah'ın annesi Leyla Seyf,  Al-Monitor'a telefonla yaptığı açıklamada, oğlunun “birkaç gün önce Kahire'deki Tora yüksek güvenlikli cezaevi kompleksinden Wadi el-Natrun hapishanesine nakledildiğini” söyledi.

Anne Leyla Seyf ayrıca, “Görünüşe göre yeni cezaevindeki tutukluluk koşulları öncekine göre nispeten iyi. Ancak Ala, halen açlık grevinde ve özellikle cezaevi yönetimi açlık grevini resmi kayıtlarında belgelemeyi reddettiği için hayatından endişe ediyoruz. Açlık grevi yaptığı cezaevi yetkililerince belgelenmediği sürece, kanuna göre açlık grevi yapmıyor sayılıyor. Koşulların daha iyi olmasını ve [cezaevi idaresinin] taleplerini yerine getirmesini umuyoruz.”

Siyasi mahkumlar arasında devam eden açlık grevleri, Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'nin 26 Nisan'da tüm muhalif siyasi güçler ve sivil toplum gruplarıyla ulusal diyalog çağrısı yapmasıyla başladı.

Mısır’daki muhalif siyasiler, herhangi bir diyaloga girmeden veya yeni bir siyasi dönemden bahsetmeden önce, tüm siyasi tutukluları ve düşünce mahkumlarını serbest bırakma ve hukuka aykırı olarak uzatılmış yargılama öncesi tutukluluk dosyasını kapatma gereğini vurguladı.

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!