Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf, yaptığı basın açıklamasında, Sisi'nin yeni terörle mücadele yasa tasarısını onayladığını belirtti. Başsavcı Hişam Berekat'a yönelik saldırının ardından hızla son şekli verilen yasa tasarısı, 2 Temmuz'da Mısır Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı. Kurul, tasarı kapsamında, kanun çerçevesinde adaleti tesis etmek ve terörün finans kaynaklarını kurutmak için terör eylemlerinin faillerini caydıracak diplomatik ve yasal adımlar atılacağını savunmuştu.
Söz konusu yasa, hazırlık aşamasında terörle mücadele adı altında, cumhurbaşkanı ile güvenlik güçlerine verilen yetkilerin genişletilmesinin yanı sıra basın özgürlüğüne yönelik ciddi tehlike oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.
Sisi, 3 Temmuz 2013 darbesinden sonra düzenlemeyi söz verdiği parlamento seçimini erteliyor. Bir yıl önce darbe ile cumhurbaşkanı koltuğuna geldiğinden beri, Sisi fesh edilen parlamentonun yasama yetkisini üstleniyor.
'Mevcut kanunlar adaletin elini bağlıyor'
Darbe lideri Abdulfettah Sisi, konvoyuna düzenlenen bombalı saldırı sonucunda ölen Mısır Başsavcısı Hişam Barakat için düzenlenen askeri cenaze töreninde, mevcut kanunların adaletin elini bağladığını savunarak adaletin yerini bulması için kanunları sıkılaştıracağını savunmuştu. Sisi, idam cezası verildiği zaman uygulanmasının da gerektiğini belirtmişti.
Darbe karşıtlarına toplu idamlar
Mısır'da Mart 2014'te darbe yönetiminin "terör örgütü" ilan ettiği Müslüman Kardeşler'in ve teşkilâtın lideri Muhammed Bedii de dahil olmak üzere, 529 kişiye idam cezası verilmişti. Ülkede 2013'teki darbe sonrası çok sayıda darbe karşıtı tutuklandı. Mahkemeler farklı davalarda yüzlerce sanığı idam cezasına çarptırmıştı. Af Örgütü gibi dünyanın saygın insan hakları örgütleri bu toplu idam cezaları eleştirmişti.
Kaynak: AA