Mısır'da Seçim Merkezleri 'Kışla' Gibi

Mısır'da anayasa referandumu çerçevesinde, oy kullanılacak seçim merkezlerinin önünde görev yapan askerler kum torbalarından oluşturulan siperlerin arkasında "seçim nöbeti" tutuyor.

Mısır'da anayasa referandumu çerçevesinde, oy kullanılacak seçim merkezlerinin etrafında alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Merkezlerin önünde görev yapan askerler, kum torbalarından oluşturulan siperlerin arkasında "seçim nöbeti" tutuyor. Okul önlerindeki bu görüntüler, adeta buraların "kışlaya çevrildiği" izlenimini veriyor.

Giza Valisi Ali Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim günü yaşanabilecek her türlü şiddet olayına karşı, güvenlik önlemlerinin sıklaştırıldığını belirtti. Bu kapsamda oy kullanılacak okullarda, bomba imha uzmanlarının araştırma yaptığını aktaran Abdurrahman, ana caddelerde de güvenlik güçlerine ait ekip araçlarının sürekli devriye gezeceğini ve birçok noktaya askerlerin konuşlandırılacağını söyledi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmişti. Askıya alınan anayasa maddeleri üzerinde, "Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağı, 14-15 Ocak'ta referanduma sunulacak.

Protestolar devam ediyor

Mısır'da, 14-15 Ocak'ta yapılması planlanan anayasa referandumu düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Başkent Kahire, İskenderiye, Süveyş, Beni Süveyf, Şarkıye ve Kefr el'Şeyh kentlerinde, Dabeyi Ret ve Meşruiyeti Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısıyla yapılan gösterilere çok sayıda kişi katıldı.

Kahire'de Şobra'l Hayme ve Giza gibi birkaç merkezde düzenlenen protestolarda göstericiler, referandumdan bir gün önce seçmenleri halk oylamasını boykot etmeye çağırdı.

İskenderiye'de Amiriye bölgesinde "Sabah 7" hareketine mensup protestocular ile Süveyş'te Ceyş Caddesi üzerinde insan zinciri oluşturan genç kızlar vatandaşlara dağıttıkları bildirilerle referanduma katılmama çağrılarını yineledi.

Delta bölgesinin önemli merkezlerinden Şarkıye ve Kefr el'Şeyh'te de farklı noktalarda anayasa boykotçuları uzun insan zincirleri oluşturdu.

Beni Süveyf kentinde gelişi güzel tutuklamalar ve gösterilerde insanların öldürülmesini de protesto eden kalabalıklar şehir turu atarak boykot çağrısında bulundu.

Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde sloganların atıldığı gösterilerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ile Rabia işareti olan dövizler taşındı, gösteriler olaysız geçti. 

Darbeyi Ret ve Meşruiyeti Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrıda bulunduğu Anayasa referandumunu boykot gösterileri 4 gündür aralıksız devam ediyor.

Güçlü Mısır Partisi'nden boykot kararı

Başkent Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Güçlü Mısır Partisi Genel Sekreteri Ahmed Salim, partisinin referandumu boykot edeceğini ancak ülkenin yüksek menfaatleri ve ülke evlatlarının kanlarının dökülmemesi hedefiyle hiçbir şekilde oylama günü yapılacak olan boykot gösterilerinin bir parçası olmayacaklarını söyledi.

Daha önce referanduma katılıp "hayır" oyu kullanacaklarını açıklamalarına rağmen bu kararlarından vazgeçtiklerine dikkati çeken Salim, partisinin referandumu boykot kararının arkasındaki nedenin, hükümetin halkı "evet" demeye yönlendirmesi ve "hayır" diyenlerin gözaltılara maruz kalarak ihanetle suçlaması olduğunu vurguladı.

Güçlü Mısır Partisi 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada referandumu boykot etmeyeceğini ancak, hazırlanan anayasa taslağının vatandaşların çıkarlarını gözetmesi konusunda içeriğinin kabul edilemez olmasından dolayı "hayır" oyu kullanacağını kaydetmişti.

AA

Mısır Haberleri

Yeni görüntüler şatafatı gözler önüne serdi: Yoksullukla boğuşan Mısır’da gündem Sisi’nin sarayı
Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü