Mısır'da Rabia İşareti Yapan Liselilere Gözaltı

Mısır'ı uluslararası yarışmada temsil edecek lise öğrencisi ve arkadaşının, "Rabia" işareti yaptıkları ve izinsiz gösteri düzenledikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri, lise öğrencisi Abdullah Asım (17) ile arkadaşını, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda Rabia işareti yaptıkları ve izinsiz gösteri düzenledikleri gerekçesiyle dün akşam gözaltına aldı. Abdullah ve arkadaşının, başsavcılığa sevk edileceği ifade edildi. 

Öte yandan AA muhabirine konuşan Abdullah'ın babası Asım, Tahrir Meydanı'nın dün akşam araç ve yaya trafiğine kapalı olduğuna dikkati çekerek, "Meydan kapalıyken, nasıl olur da oğlum, orada gösteriye katılır ve Rabia işareti yapabilir" dedi.

 Asım, oğlu Abdullah'ın herhangi bir siyasi gruba ya da görüşe mensup olmadığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Oğlum, Kahire'ye uluslararası yarışmaya katılmak için ABD'ye gitmeden önce gerekli seyahat işlemlerini tamamlamak üzere geldi. Pazar günü de Milli Eğitim Bakanı Mahmud Ebu en-Nasr'la görüşmesi vardı."  

Oğlunun şu ana kadar nerede olduğu hakkında bilgiye sahip olmadığını dile getiren Asım, "Abdullah'ın arkadaşı, oğlumun Tahrir Meydanı yakınlarındaki bir kahvehanede bir subayla tartıştığını ardından karakola götürüldüğünü söyledi" diye konuştu. 

Lise 3'üncü sınıf öğrencisi Abdullah Asım, engelliler için tasarladığı göz hareketiyle kullanabilmelerine imkan sağlayan elektronik bir sistem sayesinde lise öğrencileri arasında düzenlenen ISEF – İntel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Proje Yarışması'nda ülkesini temsil etmek üzere seçilmişti. Abdullah'ın, yaklaşık 70 ülkeden öğrencinin yer alacağı yarışmaya katılmak için 4 Mayıs'ta ABD'nin Kaliforniya eyaletine gideceği ifade edildi.  

14 sanık hakkında 5 ila 88 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi

Mısır'ın Minya kentinde şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle yargılanan 14 sanık hakkında, 5 ila 88 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Savunma heyeti başkanı Halid el-Kumi'den alınan bilgiye göre, Minya Ceza Mahkemesi, gösterilerde şiddete karıştıkları ve güvenlik güçlerine saldırdıkları gerekçesiyle yargılanan 11 sanıktan 2'sine seksen sekizer, 1 kişiye 57 ve diğer 8 kişiye altmış üçer yıl hapis cezası verdi.

 Minya Ceza Mahkemesi, cezaevinden kaçarak gösterileri organize etme suçundan yargılanan 1 kişinin 18 yıl, yol kesme ve Rabia işareti yapmaktan yargılanan 2 kişinin ise beşer yıl hapsine karar verdi.

Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı İdari Büro Müdürü Memduh Mebruk ve Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) eski milletvekili Hamdi Ali'nin aralarında bulunduğu 4 kişinin, "gösteri yasasını ihlal etme ve şiddet olaylarına karışmak" suçlamasıyla aynı mahkemede yargılandıkları davadan ise beraat ettiği kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu önünde protesto

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı Avrupa Parlamentosu (AP) önünde protesto edildi.

UETD Belgium ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi, Mısır'da 528 kişiye verilen idam kararlarını protesto etmek için Belçika'nın başkenti Brüksel'de AP önündeki Lüksemburg Meydanı'nda buluştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının bulunduğu posterleri, Türkiye, Mısır, Belçika ve Suriye bayrakları taşıyan göstericiler, "Dik dur eğilme gurbetçiler seninle", "Türkiye seninle, ümmet seninle, sen Osmanlısın" yazılı pankartlar açarak "Rabia" işareti yaptı.

Belçika'nın başkenti Brüksel başta olmak üzere, Anver, Liege, Hasselt, Gent, Genk ve Charleroi şehirlerinden gelen yaklaşık 500 gösterici, ''Allahu Ekber", "Sisi hapise, Mursi Meclise", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "ümmet uyuma kardeşine sahip çık" şeklinde slogan attı.

Belçika Türk Demokratlar Birliği (UETD) Bașkanı Basir Hamarat, burada yaptığı konuşmada, Mısır'ın darbeyle başa gelmiş illegal, gayri insani bir yönetim tarafından idare edildiğini belirtti. 

Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Hamarat, "Demokrasiye darbe suçuna yeni insanlık suçları ekleniyor. Yaşanan darbe sürecinin ardından Mısır'ın istiklal mahkemeleri darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı, şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla 25 Mart'ta idama mahkum etti" diye konuştu. 

Alınan idam kararlarının hukuk normlarıyla uyuşmadığını vurgulayan Hamarat, bunun darbeye karşı direnci kırmaya yönelik siyasi ve sinsi bir karar olduğunu söyledi. 

Hamarat, "Evrensel hukuk ölçütlerine, insanlık kriterlerine, İslami hükümlere her yönüyle aykırı olan bu karar uygulanır ve 529 idam kararı infaz edilirse, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye daha sahip olacaktır" dedi.

Başta batılı ülkeler olmak üzere Mısır'daki darbe yönetimine destek verenlerin, sessiz kalanların, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi ve asli faili olacağını savunan Hamarat, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de Gezi Parkı olaylarında parkın ziyarete kapatılmasına, kişilik haklarının korunması adına Twitter'ın erişime kapatılmasına tepki gösterenlerin, 529 mazlumun hayata gözlerini kapattıracak idam kararı karşısındaki sessizlikleri nedendir? Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve diğer uluslar üstü organizasyonları ve insan hakları örgütlerini idam kararına karşı tepki vermeye ve bu kararların uygulanması için gerekli adımları atmaya siyasi ve ekonomik baskı uygulamaya davet ediyoruz." 

AA

Mısır Haberleri

Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti
Siyonistlere patlayıcı taşıyan Alman gemisi Mısır'a demirledi
Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı